26 september 2012

Beslissingen N.K. Ovalracing Ter Apel vallen tijdens finale-races

Ter Apel- Na een lang seizoen staan zondag 30 september a.s. de finales om het Int. Nederlands Kampioenschap ovalracing op het programma. Na vijf wedstrijden is de spanning in de meeste klasses nog altijd volop aanwezig. Slechts in de Superklasse mocht John v.d. Bosch uit Rosmalen zich na de vorige wedstrijd al als Nederlands Kampioen laten kronen. In de overige zeven klasses vallen tijdens de finale-races de definitieve beslissingen welke coureurs plaats mogen nemen op het felbegeerde podium voor zowel het Int. Nederlands- als ook het NNO kampioenschap Ovalracing 2012.

Juniorenklasse
In de Juniorenklasse hebben de jeugdigen tussen de 14 en 18 jaar het hele seizoen door een mooie strijd geleverd. Met veel snelle coureurs binnen de kweekvijver van het ovalracen hebben zich een aantal coureurs zich goed ontwikkelt. Jeffrey Zwiep uit Schoonoord lijkt het kampioenschap op het asfalt binnen te gaan halen. Achter hem is het echter nog erg spannend tussen Yannick van de Sand uit Duitsland, Stefan Kamies uit Valthermond en Toine Koops uit Borger. Het onderlinge verschil tussen de nummer twee en vier is slechts tien punten. Er zal dan ook ongetwijfeld een interessante strijd ontstaan om de overige twee podiumplaatsen.

Standaardklasse 1400
Een debutant die het kampioenschap kan winnen? Het lijkt dit seizoen toch echt te gaan gebeuren in de Standaardklasse 1400. Stefan Arends uit Ter Apel die de leider in het kampioenschap is zal met Sven de Jong uit Gorredijk gaan uitvechten wie de titel op zijn naam mag schrijven. Daarachter zitten vijf coureurs binnen 25 punten van elkaar en is dus nog van alles mogelijk voor die derde positie in het Nederlands Kampioenschap van de Standaardklasse 1400.

Standaardklasse 2000 8V
Rene Hooijer uit Hoogeveen kende veel tegenstand in het laatste seizoen van de Standaardklasse 2000 8V. Ondanks de grote weerstand die de concurrentie hem dit jaar bood is hij op weg naar een nieuwe titel. Toch zal hij op zijn hoede moeten zijn om zijn voorsprong te behouden. Equipe Ottens uit Stadskanaal zal er alles aan gelegen zijn om de achterstand van één punt goed te maken op de huidige nummer drie in de tussenstand Arend Hoekstra uit Thesinge.

BMW Cup
Het mooie aan de BMW Cup is dat iedere deelnemer in staat is een manche te winnen. Close racing met een klein budget zal in de toekomst moeten leiden tot een goed gevulde instapklasse. Dit seizoen staat Allard Boes uit Vroomshoop bovenaan in dit kampioenschap, hij wist tot nu toe door constant punten te scoren een kleine voorsprong op te bouwen. Gevolgd door Theo van der Molen uit Nw. Weerdinge, Erik Jongbloed uit Emmer Compascuum en Pieter Blauwgeers uit Coevorden wordt het een interessante eindstrijd in de BMW Cup.

Superklasse
De races in de Superklasse, de ‘koningsklasse’ binnen het ovalracen, zijn al het hele seizoen van hoog niveau. Na het kampioenschap van John van den Bosch in 2011 heeft hij ook dit seizoen in dit sterke deelnemersveld wederom bewezen de beste te zijn. Ondanks dat zijn titelprolongatie inmiddels een feit is heeft de klasse nog genoeg spanning in zich om voor een mooie afsluiting van het seizoen te zorgen. Zo zijn Erik Emming, Johan Sanders beiden uit Ter Apel afkomstig en Benne Veldman uit Surhuisterveen nog volop in gevecht om de tweede plaats in het kampioenschap. Emming heeft in zijn comeback seizoen momenteel de beste papieren in handen, maar Johan Sanders was afgelopen wedstrijddag zeer goed op dreef en zal er alles aan doen de zeven punten achterstand op Emming goed te maken. Op plaats vier ligt Benne Veldman op de loer. Hij hoeft slechts drie punten goed te maken op Sanders om in zijn tweede seizoen binnen de Superklasse het podium te betreden. Daarnaast zullen o.a. Mark Teuben uit Ter Apel, Lennard Schepers uit Hoogeveen en Rene Teerink uit Halle, die na een aantal gemiste wedstrijden geen rol van betekenis meer spelen in het eindklassement, hun seizoen nog wat extra glans willen geven door met een dagzege naar huis te gaan.

Sportklasse
Net als in vele klasses is ook in de Sportklasse vooral de strijd om de tweede positie in het kampioenschap nog erg spannend. In de Sportklasse zijn de coureurs elkaar in de puntenstand wel heel erg dicht genaderd. Kevin Zwiep uit Schoonoord mag zich voorafgaand aan de wedstrijden al bijna Int. Nederlands Kampioen van 2012 noemen, hij komt nog 2 punten tekort. Achter hem strijden nog vier coureurs om de tweede plaats met een onderling verschil van slechts acht punten. Djony Meijer uit Ter Apel heeft de tweede positie in handen. Boelo Poppema uit Oude Pekela en Rein Schroten uit Bennekom staan gelijk in de tussenstand met een achterstand van drie punten op Meijer, daarop volgt Jacob Kap uit Stadskanaal op vijf punten van de nummers drie en vier. Poppema presteerde de voorgaande twee racedagen het beste van de vier, kan hij de tweede positie nu definitief veroveren??

BriSCA F2
De Stockcar Formule 2 klasse kende een groeiend aantal deelnemers dit seizoen, ondanks het samenvallen met wedstrijden elders in het land. Toch heeft de klasse nog een aantal extradeelnemers nodig om het publiek het echte bumperwerk in deze contactklasse voor te schotelen. Door een afgestemde wedstrijdkalender met de andere circuits in Nederland zullen er in 2013 geen dubbele wedstrijddagen meer zijn op het circuit van Posterholt en Lelystad. Daarmee worden coureurs niet gedwongen om een keuze te maken waar ze op een bepaalde dag willen strijden. In de strijd om het Nederlands Kampioenschap heeft Gerton Boes uit Coevorden goede kansen, helemaal nu de nummer twee uit de tussenstand Henk Heins uit Blauwhuis heeft aangekondigd niet aan de start te staan na de verkoop van zijn Stockcar. De derde positie wordt momenteel ingenomen door Toon Schut uit Dordrecht die tijdens de wedstrijden van vorige maand goed in vorm was met drie manche-overwinningen. Op een beperkte achterstand volgen Bas Veldkamp uit Valthermond en Niels Wubkes uit Ter Apel die het gevecht om de laatste podiumplaats met elkaar aangaan.

Standaardklasse 2000 16V
De spanning was dit hele seizoen om te snijden in de Standaardklasse 2000 16V. Na de diskwalificatie van Klaas de Boer tijdens de vierde wedstrijddag wegens een technische onvolkomenheid aan zijn bolide kwam Hans Nijboer uit Winschoten echter in een zetel terecht op weg naar zijn eerste titel. Met 28 punten voorsprong kan hem de titel zonder technische problemen eigenlijk niet meer ontgaan. Patrick van der Werff uit Stadskanaal staat momenteel op de tweede positie maar voelt de hete adem van Ruben Schans uit Eeserveen en Tom Brakels uit Ter Apel in de nek. Het verschil tussen Schans en Brakels is slechts twee punten, ook is Klaas de Boer nog altijd in de race voor een podiumplaats. Hij staat momenteel vijfde op zes punten van de nummer vier, Tom Brakels. Dus ook in de Standaard 2000 16V is de strijd nog lang niet gestreden.

De finale wedstrijden van het Int. Nederlands Kampioenschap Ovalracing zullen zondag 30 september a.s. om 11:30 uur van start gaan in het autosportstadion “De Polderputten” in Ter Apel.

Bron: NNO Ter Apel

In: Nieuws @ 14:15 — Reacties uitgeschakeld voor Beslissingen N.K. Ovalracing Ter Apel vallen tijdens finale-races