26 november 2012

Persbericht Noord Nederlands Kampioenschap

Autocrossen is een tak van sport welke veel in Nederland wordt beoefend. Elk weekend worden op zowel zaterdag als zondag diverse wedstrijden in het land georganiseerd. Van kleine wedstrijden (dorpscross) als toevoeging van de feestweek of als wedstrijd meetellend voor een kampioenschap. Onder kampioenschappen verstaan we de regio (club) kampioenschappen, maar ook het Nederlands kampioenschap, Europokal (benelux) kampioenschap of voor een twintigtal coureurs zelfs het Europees kampioenschap.

In het noorden van Nederland is het enthousiasme voor de autocross de laatste jaren gegroeid. Steeds meer grote wedstrijden worden er georganiseerd. Elk jaar een of twee wedstrijden meetellend voor het Nederlands kampioenschap en plaatselijke wedstrijden waar op één dag veel prijzengeld is te verdienen.
Maar naast deze grote wedstrijden in Noord Nederland worden er vooral veel dorpscrossen verreden. Door het groot aantal crossen neemt de publieke belangstelling langzamerhand af. Deelnemers zoeken de leuke wedstrijden uit en gaan niet meer elk weekend crossen omdat het simpelweg te duur wordt.
Om te zorgen voor voldoende deelname en voldoende publiek zodat het ook voor sponsoren aantrekkelijk wordt de evenementen financieel te steunen moet er wat gebeuren.

Noord Nederlands Kampioenschap
De autocrossclubs De Basse, SAC Noordbergum en de Noordelijke autocross Club NAC hebben de handen in een geslagen en organiseren volgend jaar vier wedstrijden welke meetellen voor het Noord Nederlands Kampioenschap. “Dit moet het niveau van de wedstrijden in de het Noorden kunnen waarborgen zodat het publiek en de deelnemers na de wedstrijden gezamenlijk de winnaars zijn” aldus vice voorzitter Jan Paul Klaster.
Achter de schermen wordt er druk gewerkt aan het oprichten van Stichting NNK, een nieuwe website (www.nnkautocross.nl) en zijn er al vergunningen voor de wedstrijden aangevraagd. In de nieuwe stichting hebben bestuurders van alle drie de clubs zitting genomen.

Er zal gestreden worden op zowel zand als kleibanen om de competitie zo eerlijk mogelijk te maken.
De wedstrijdklassen welke gaan strijden om het NNK zijn:
– Standaardklasse, (max 60 deelnemers)
– Vrijestandaardklasse (max 45 deelnemers)
– Kever 1600 (max 30 deelnemers)
– Sprint 2000 (max 30 deelnemers)
– Junioren (max 45 deelnemers)
– Rodeoklasse (max 60 deelnemers)

De Stockcars (max 60 deelnemers) rijden ook een NNK maar alleen op klei banen. Zij zullen een wedstrijd rijden in Blauwhuis bij de FAC (23 juni’13 datum o.v.b.) en bij de EZHACO in Emmen (28 juli ’13).

Deelnemers van het NNK moeten in het bezit zijn van een goedwerkende transponder. Om de wedstrijden goed en eerlijk te laten verlopen is er voor gekozen om transponders toe te passen tijdens de wedstrijden.

De wedstrijden zullen gehouden worden op:
– 8 juni, Noordbergum (zand)
– 6 juli, Dokkum (klei),
– 15 september, Basse (zand),
– 28 september, Sint Annaparochie (klei),

In Noordbergum en Basse zal gereden worden op de bekende banen. In Dokkum wordt op een nieuwe baan gereden en in Sint Annaparochie ligt de baan ook al klaar. Alleen wordt de baan voor de snellere klassen aangepast door deze langer te maken. De laatste wedstrijd wordt door alle organisaties gezamenlijk georganiseerd.

Er zal gereden worden voor een flinke prijzenpot. Deze prijzenpot is opgebouwd uit een vast bedrag per wedstrijd. Als alle vier de wedstrijden door gaan (weeromstandigheden hebben we niet in de hand) is er een prijzenpot per klasse beschikbaar van € 5.200,-. De winnaar ontvangt na vier wedstrijden € 1.500,-. De eerste 12 deelnemers na vier wedstrijden komen in aanmerking voor geldprijzen. De prijzen zullen na de slotwedstrijd in Sint Annaparochie tijdens een grootse huldiging uitgereikt worden.

De reglementen zullen niet, of nauwelijks afwijken van afgelopen jaren. Veiligheid voor zowel deelnemers, publiek als medewerkers, staat voorop. Omdat het voor zowel zand als kleirijders mogelijk moet zijn om met de huidige auto deel te nemen zonder geheel nieuw te moeten bouwen is er een technisch reglement samengesteld op basis van het reglement van afgelopen jaren. De wedstrijden zullen worden verreden onder de NAB licentie. Inschrijfgeld voor het NNK (voor alle vier wedstrijden) bedraagt slechts € 60,- incl. administratiekosten. De inschrijving start op zaterdag 22 december tijdens de inschrijfdag in Zwaagwesteinde. De inschrijving duurt tot 15 maart ’13.

In: Nieuws @ 17:36 — Reacties uitgeschakeld voor Persbericht Noord Nederlands Kampioenschap