9 mei 2010

Voorbeschouwing .. Ovalracingseizoen in Ter Apel krijgt vervolg op Hemelvaartsdag

Ter Apel-  Op donderdag 13 mei (Hemelvaartsdag) staat alweer de tweede wedstrijddag op het programma van het Internationaal “AutoCircuit.nl” Nederlandskampioenschap Ovalracing. Tevens wordt er in het autosportstadion “De Polderputten”  in Ter Apel gestreden om het NNO Clubkampioenschap. Naast alle reguliere klasses staan de National Hotrods aan de start voor hun tweede ronde van het NHRRG kampioenschap, ronde één werd verreden op het ovale asfalt in Lelystad.

Op eerste paasdag is er weer een nieuw seizoen ovalracing in Ter Apel van start gegaan. Sinds 1979 worden er door de Noord Nederlandse Ovalracing (N.N.O.) zes maal per jaar ovalraces georganiseerd. Deze races tellen allemaal mee voor het Internationale Nederlandskampioenschap, uitgeschreven door de overkoepelende autosportbond, de KNAF.

Sinds de start van dit seizoen is binnen de gebruikelijke 600 meter lange asfaltbaan, nog een kleinere oval van zo’n 350 meter in gebruik genomen. Op dit circuit start de zogenaamde Stockcar Formule 2 klasse die eveneens strijden om het Nederlandskampioenschap. Het bijzondere aan deze klasse is dat de vrijwel  identieke auto’s  speciaal ontworpen en gebouwd zijn om te racen op een oval en daarnaast in de bochten elkaar een tik mogen geven met hun stalen bumpers om hun positie in de race te verbeteren. Nog een ingrediënt voor extra spektakel!

Tijdens de paasraces gaven de diverse coureurs in hun eigen klasse een visitekaartje af waaruit hun ambities voor dit seizoen blijkt.  Zo zijn er in de vanaf dit seizoen nieuwe BMW Cup, maar liefst drie coureurs die samen aan de leiding gaan in de tussenstand van het Nederlandskampioenschap. Freddy Suelmann uit Ter Apel, Allard Boes uit Vroomshoop en Daniel Weinans uit Duitsland hebben alle drie 44 punten vergaard. Na de terugkeer van Freddy Suelmann tijdens de Paasraces zal tijdens de Hemelvaartraces ook Erik Mik na een aantal jaren pauze zijn rentree maken op het circuit. Hij zal in de BMW 325I E36 van Patrick Caspers plaats nemen om de strijd aan te gaan. Met gelijkwaardige auto’s is dit een zeer competitieve en veelbelovende klasse voor de toekomst.

Dame aan de leiding..
In de”Verkeersschool Succes” juniorenklasse, waarin jeugdige coureurs tussen 14 en 18 jaar, na het volgen van een theorie- en praktijkexamen mogen deelnemen, gaat er momenteel een vrouwelijke coureur aan de leiding. De 18-jarige Beau van der Velde uit het Limburgse Weert is momenteel alle jongens in deze klasse te snel af. De overwinningen in de manches gingen naar Josca en Sven de Jong uit Gorredijk. Maar dankzij het sterke constante rijden van Beau van der Velde gaat zij momenteel aan kop in de junioren. Kunnen de heren deze snelle dame van haar troon verstoten?

Goed gevulde Standaard 1400..
De Standaard 1400 kende in het seizoen 2009 nog een zeer mager startveld, tijdens de openingraces van dit seizoen melden zich echter al weer tien deelnemers. Zo is Peter Haaijer teruggekeerd  met een Citroen AX, staat  Johan Strijker aan de start met een Alfa 33 en zijn nieuweling Stephan van der Fels en Ramond de Haan aan de start te vinden met een Suzuki Swift.  Deze mannen konden zich echter nog niet mengen in de strijd om de dagoverwinning. Die dagoverwinning werd een strijd tussen de gevestigde orde. Harm Veenstra en Bas Veldkamp vochten de strijd om die dagwinst uit. Tot en met de laatste meter was het ongemeen spannend. Kunnen de nieuwelingen zich gaan mengen met de strijd voorin de standaard 1400?? Helemaal nu Bas Veldkamp deze klasse heeft verlaten om zijn geluk in de Stockcar Formule 2 klasse te gaan beproeven.

Stockcar Racing is magic!
Met maar liefst 19 deelnemers op de short-oval was de Stockcar Formule 2 klasse de best gevulde klasses tijdens de Paasraces. Zoekende naar de juiste afstelling en grip in de nieuwe bocht wisten de coureurs er een waar spektakel van te maken. Zeer verrassend ging Helmut Laumen uit het Duitse Mönchengladbach er twee keer met de winst vandoor. Daarnaast reed Willie Peeters uit Nijmegen, de grossier in titels in deze klasse, erg sterk. Hij won twee manches en wist uiteindelijk de dagzege op zijn naam te schrijven en gaat daarmee aan de leiding in het Nederlandskampioenschap. De concurrentie aast echter ook op het binnenhalen van deze Nederlandse titel. Een mooi seizoen ligt dan ook in het verschiet. Dat de klasse aanslaat bij de regionale ovalracingcoureurs en fans blijkt wel. Gerton Boes uit Coevorden heeft inmiddels zijn auto verkocht aan Niels Wubkes uit Ter Apel en gaat zelf van start in slechts een jaar oude F2 van het racingteam Hendriks uit Baarlo. Tenslotte maakt de gelouterde 1400-coureur Bas Veldkamp, ook de overstap naar het racen op de korte baan.

Rene Hooijer de sterkste..
Rene Hooijer wist de complete concurrentie in de Standaard 2000 8V te verslaan tijdens de paasraces. De man uit Hoogeveen wist in de eerste manche de overwinning te pakken. Regerend Nederlandskampioen, Tale Ottens uit Stadskanaal zal er tijdens de Hemelvaartraces alles aan doen om die koppositie van Hooijer over te nemen, hij moet momenteel toezien dat Hooijer zes punten voorstaat in de strijd om de felbegeerde titel. Maar de rest van de concurrentie mag zeker niet vergeten worden, de verschillen in deze klasse zijn erg klein.

Indrukwekkend debuut van Klaas de Boer..
Met tien deelnemers werd er gestart in de standaard 2000 16V en met nieuwe aanmeldingen lijkt de groep rijders zich tijdens Hemelvaartsdag verder uit te breiden. Klaas de Boer pakte uiteindelijk over de hele wedstrijddag een minieme voorsprong van één punt op Helmut Sonnenberg. Hekman en Sonnenberg die vorig seizoen nog Patrick Caspers niet tegen konden houden op weg naar de titel moeten nu Klaas de Boer proberen te verslaan. Dat beloofd een prachtige strijd te worden tijdens de tweede serie wedstrijden van dit seizoen.

Samenvoeging Cross 1600 en Sportklasse zorgt voor spannende races..
De coureurs uit de voormalige Cross 1600 zijn geïntegreerd in de nieuwe Sportklasse zodat deze zich tot een volwaardige klasse heeft ontpopt. Al ontbraken nog vele coureurs tijdens de openingsrace, er  ontvouwde zich een aangenaam gevecht om de dagzege. Regerend Nederlandskampioen Jan Luth had te kampen met materiaalpech. De twee manches die hij wel wist te finishen wist hij op sterke wijze als eerste af te sluiten. Luth zou die twee overwinningen graag een vervolg geven op Hemelvaartsdag zodat hij de aansluiting kan vinden in de strijd om de titel. Debutant Orhan Turktas uit Dordrecht maakte een sterke indruk tijdens zijn debuut. Kan deze nieuwe Sportklasse coureur zijn succes optreden een vervolg geven??

Sanders heeft de leiding in de Superklasse
In de koningsklasse binnen het ovalracen, de Superklasse,  staat dit jaar een zeer sterk deelnemersveld aan de start. Met een mix van regionale coureurs en een aantal Duitse coureurs (Thomas Grosse, Thorsten Klaka, Rudiger Pawlaczyk) lijkt dit seizoen zich een ware titanenstrijd te ontvouwen. Johan Sanders uit Ter Apel bleek na afloop van de Paasraces de sterkste te zijn en voert momenteel de ranglijst aan. Hij voelt echter de hete adem van de concurrentie in zijn nek. Zo staat Mark Teuben eveneens uit Ter Apel op slechts één punt achterstand en volgt de rest van de concurrentie op slechts een aantal punten.

2e ronde NHRRG Cup National Hotrods
De zeer snelle en spectaculaire National Hotrods zijn tijdens de Hemelvaartraces te gast op het circuit in Ter Apel. Door hen zal gestreden worden om de punten voor het NHRRG kampioenschap, een kampioenschap met internationale deelname dat op diverse Nederlandse ovals wordt verreden. Drie heats werden door Laurens van der Velde uit het Limburgse Weert omgezet in drie overwinningen tijdens de eerste ontmoeting om deze Cup op het Midlandcircuit in Lelystad. Het grote deelnemersveld kon niet voorkomen dat van der Velde vrij eenvoudig naar de overwinning wist te rijden. De uit Rosmalen afkomstige John van den Bosch wist als enige Van der Velde nog enigszins te volgen.  Deze twee topcoureurs zullen samen met de andere Hotrodcoureurs voor een waar spektakel gaan zorgen op het grootste en snelste ovale circuit van Nederland.

De races zullen vanwege het overvolle programma om 11:30 uur starten in het autosportstadion “De Polderputten” in Ter Apel.

posterterapel13mei

In: Nieuws @ 15:44 — Reacties uitgeschakeld voor Voorbeschouwing .. Ovalracingseizoen in Ter Apel krijgt vervolg op Hemelvaartsdag