31 mei 2011

Voorbeschouwing Ovalracing Ter Apel donderdag 2 juni

Ter Apel- Na een sensationele seizoensopener tijdens de Paasraces in Ter Apel beloven de tweede serie wedstrijden om het Internationaal Nederlandskampioenschap Ovalracing een nog groter spektakelstuk  te worden. Naast de reguliere klasses die strijden om de punten voor het kampioenschap zullen enkele coureurs uit de Nederlandse driftseries een demonstratie geven, de zogenaamde twin driftbattles waarin twee coureurs driftend met elkaar de strijd aan gaan zullen in Ter Apel het het zeer spectaculaire extraatje voor het publiek verzorgen. Normaliter vertonen zijn onder andere hun kunsten op het circuit van Zandvoort. Op hemelvaartsdag zullen zij op het ovale asfalt van Ter Apel ongetwijfeld de show gaan stelen.

De Superklasse kende na een moeilijk seizoen in 2010 nu tijdens de seizoensopener een sterk deelnemersveld. Met nog een aantal afwezige coureurs die op Hemelvaartsdag zullen debuteren wordt de strijd der titanen voor het publiek des te interessanter. We kunnen zelfs melden dat er een record-aantal superklasse deelnemers zich heeft aangemeld voor a.s. donderdag. Er zullen maar liefst 16 auto’s in de Superklasse aan de start staan!!! Zo zullen Benne Veldman uit Surhuisterveen en Richard Zwiep uit Wezuperbrug beide met een National Hotrod Mini Cooper aan de start verschijnen. Regerend kampioen Johan Sanders wist tijdens de openingsrace een tweede positie te behalen, hij moest de uit Rosmalen afkomstige Brabander John van den Bosch voor zich dulden. Deze ervaren coureur heeft inmiddels aangegeven het complete seizoen in Ter Apel te willen starten en zich te willen richten op de Nederlandse titel in de “koningsklasse” van het ovalracen. Daarnaast zullen de overige coureurs rekening moeten houden met Harm Veenstra. De regerend kampioen van de Standaard 1400 klasse debuteerde tijdens de Paasraces in de Superklasse en behaalde zeer verdienstelijk een derde positie in het dagklassement.

Het complete startveld, dat weinig voor elkaar onder doet,  maakt er een waar schouwspel van in de Standaardklasse 2000 16V. De jonge Klaas de Boer uit Assendelft bleek uiteindelijk de sterkste te zijn tijdens de paasraces maar zijn overwinning was bepaald niet eenvoudig. Met name Helmut Sonnenberg bood veel weerstand aan de Noord-Hollander. Het zal een spannende strijd worden tijdens de Hemelvaartraces om De Boer in de tussenstand van het kampioenschap niet verder uit te laten lopen.

Piet Huussen wist na het eerste seizoen in Ter Apel wederom een sterke indruk te maken tijdens de BriSCA F2 wedstrijden op de “short track” van de Polderputten. Het gebruik van de bumper laat de fans van echte stockcarraces genieten. De organiserende NNO hoopt tijdens de races op Hemelvaartsdag meer Stockcar coureurs te mogen begroeten op de speciaal voor de stockcars aangepaste oval. Het is de laatste kans voor de coureurs om hun auto optimaal af te stellen voor de EuroMaster strijd die op 26 juni in Ter Apel zal plaats vinden.

De uit Coevorden afkomstige Martin Haaijer wist tijdens de Paasraces de dagoverwinning in de Standaard 1400 klasse te behalen. Overduidelijk is dat in deze instapklasse van het ovalracen de mannen zeer aan elkaar gewaagd zijn, met verschillende winnaars in manches werd dat nog eens bevestigd. Nieuwkomers als Thijs Douma en Rob Mulder presteren met hun keurig verzorgde materiaal  uitstekend in de klasse waarin al veel ervaring onder de diverse coureurs aanwezig is.

In de BMW Cup wist regerend kampioen Freddy Suelmann, ondanks de groter geworden concurrentie, toch weer de dagzege te pakken. Hij kreeg deze echter niet cadeau. De onderlinge duels werden dan ook vaak pas op de finishlijn beslist. Met allemaal gelijkwaardige auto’s zal het vooral op de coureur aankomen wie zich tot kampioen mag laten kronen. De in 2010 nieuw opgezette BMW Cup krijgt zijn waardering van de coureurs, zo zitten er in de loop van het seizoen nog een aantal nieuwe deelnemers aan te komen, waarmee de races nog interessanter zullen worden.

Het deelnemersveld in de Sportklasse was tijdens de openingsrace nog niet geheel op volle sterkte. Desondanks lieten de snelle mannen goede races zien. Kevin Zwiep kon zich geen betere seizoensopening wensen met het maximale aantal punten te behalen punten achter zijn naam. Grote concurrent Boelo Poppema kreeg te maken met technische problemen en zag zo zijn achterstand op Zwiep al flink oplopen. Met een groter deelnemersveld zullen de mannen er vandaag op gebrand zijn om Zwiep niet nogmaals oppermachtig naar de overwinning te laten rijden.

Josca de Jong uit Gorredijk wist tijdens de openingsraces de uit Duitsland afkomstige Yannick van de Sand en Johannes Bonnarens achter zich te houden in de Juniorenklasse. De jeugdige coureurs strijden als volwaardige coureurs op het circuit in Ter Apel en de verschillen tussen de coureurs in deze klasse zijn klein. Dit zorgt ervoor dat het kampioenschap volledig open ligt en iedereen kans maakt op een goede klassering.

Rene Hooijer en Tale Ottens die vorig jaar streden om de Nederlandse titel waren wederom van voren te zien in de Standaard 2000 8V. Rene Hooijer bleef goed overeind tegen de hevige concurrentie van Bennie Louwes en Angelo Gernaat. Tale Ottens werd met achtendertig punten slechts vierde in het klassement.  Het lijkt erop dat deze mannen ook dit seizoen gaan bepalen wie zich tot kampioen mag laten kronen, of zit er toch nog een verassing aan te komen tijdens de tweede serie races van vandaag?

Het belooft een spannende middag te worden met veel close racing. De races zullen om 12:00 uur beginnen in het autosportstadion “De Polderputten” in Ter Apel (Hanetangerweg 5a). Alle klasses zullen drie manches en een finale verrijden. De drifters zullen hun kunsten driemaal op het circuit laten zien, waarbij het hele circuit benut zal gaan worden.

In: Nieuws @ 20:56 — Reacties uitgeschakeld voor Voorbeschouwing Ovalracing Ter Apel donderdag 2 juni