7 juni 2011

Verslag autocross Noardburgum 4 juni ‘11

Voor de 3e maal op rij stond de autocross van Noardburgum op het programma. Met de cross van 2010 in het geheugen, erg droge baan, en pas 20.30 uur klaar, heeft de organisatie een heel jaar lang alle voorbereidingen tot in de puntjes doorlopen in de hoop dit jaar een vloeiende autocross te kunnen organiseren. Vanaf de maandag voor de cross is er begonnen met sproeien en met een grond boor werd nauwkeurig in de gaten gehouden tot hoe ver het water in de grond werd opgenomen. Na afloop zou blijken dat er een fantastische harde, en vlakke baan bleef liggen. Zo hard en vlak dat zelfs deelnemers de schokbrekers in de finale op de kleibaan afstelling hadden ingesteld. De snelheden lagen dan ook in alle klasse hoog en hierdoor kon het 2500 aantal publiek genieten van autocross op hoog niveau.

Juniorenklasse
De klasse was voor het eerst te gast in Noardburgum, maar zo zou blijken, niet voor het laatst. Er werd sportief gereden in twee volle manches. Na de eerste omloop was er geen enkele juniordeelnemer uitgavallen en dat beloofde wat voor de dag. Toch beleefde Baukje Kooistra vandaag een primeur. Even te enthousiast de bocht in en “mama’s angst” de tekst voor op de bumper, werd werkelijkheid. Een halve koprol betekende voor het eerst proberen een uitgang te vinden in een op de zij liggende auto.
In de finale was het Jeffrey  Zwiep die heer en meester was. Strak rijdend en zonder fouten te maken ging de jongste telg uit een grote autocross familie als eerste over de finish. Daarachter een heel leuk treintje uit Burgum. Pieter Veenstra, Rins Teitsma en Klaas Mulder vochten om de podium plaatsen. Helaas moest Klaas Mulder genoegen nemen met een vierde plek. Pieter Veenstra kon Rins Teitsma achter zich houden en eindigde hierdoor als 2e.


Sprint 2000
John Rontink kwam als een van de laatste deelnemers het rennerskwartier op rijden, maar dat dit geen opmaat voor de gehele dag zouden worden, bleek later. In het NK wilde het nog niet zo lukken dit jaar maar in Noardburgum was John Rotink de grote heerser. In de finale nam hij snel afstand van Pieter Poelstra en Hendrik Hut. Deze twee maakten er een mooie strijd van. Pieter Poelstra probeerde van alles om Hendrik Hut van de tweede positie te verdrijven maar Hut hield de sprinter strak aan de binnen zijde en Poelstra moest uiteindelijk genoegen nemen met plek 3. Rene Hofstra kon niet aansluiten door koeling problemen en eindigde als 4e.

Vrije standaardklasse
Opnieuw een strijd tussen een aantal zand en kleirijders. Dit was in aantal ook evenredig verdeeld en op deze harde en snelle zandbaan lieten de coureurs ook zien dat ze op deze baan erg aan elkaar gewaagd waren. Vooral Sijtse Storm liet zien dat hij zijn klei auto ook prima de sporen kan geven op een zandbaan. Hij was vandaag verreweg de snelste kleideelnemers op de zandbaan. Helaas kwam hij in de finale niet verder dan een 9 plek.
Patrick Huizinga was in de finale de snelste klei rijder maar moest wel het gehele podium voor laten. Johnny Boon heeft de zaken zeer goed voor elkaar en pakte dit jaar opnieuw een overwinning. Hij liet Wilmer Drenth en Tjeerd Wekema achter zich. Laatste genoemde maakte in de series nog een flinke koprol maar dit bleef gelukkig bij blik schade.

Kever 1600
Na de cross in Driesum (Hemelvaartsdag) waren een aantal deelnemers met materiaal pech afgevallen. Nu stond er één volle manche kever rijders aan de start. In de serie nog schade bij Frits de Haan (schokbreker achter) en Rien van Nieuwehove (achterwiel vloog er af). Alleen De Haan wist de schade te verhelpen en kon plaats nemen op de eerste startrij in de finale. Naast hem Jacob Heeres, hij had besloten om dit jaar voor het eerst naar Noardburgum te komen en dit liet hij in de manches ook goed zien. Alle manches wist hij voor in te eindigen waaronder ook een manche overwinning. Helaas opnieuw pech voor hem in de finale, want eer goede uitslag had er zeker ingezeten vandaag.
Het was Henk Koop die als eerste bij de bocht was in de finale, gevolgd door Frits de Haan. Deze twee maken er een hele mooie finale van waarbij Frits de Haan alles uit de kast haalt om maar voorbij Henk Koop te komen. Koop wil op zijn thuis baan in de finale niks weg geven en houdt ook heel lang stand. Helaas bleek aan het eind van de zinderende finale dat Henk Koop te vroeg van start was vertrokken en werd terug gezet naar de 6e plek. Zo was Frits de Haan toch nog de winnaar van de keverklasse gevolgd door Tjeerd van der Wal. Wiebe Stegenga wist Sytze Bergsma achter zich te houden en eindigde als 3e.

Standaardklasse
Was het een NK of was dit een gewone regiocross? Die vraag kon je stellen als je naar de startlijst keek. Haitze Idzinga, Ye de Vries, Sigfried postma vorig jaar geëindigd in de top 5 van het Nk stonden nu in Noardburgum aan de start. Alle Haarsma, Hans Zwierenberg, en Willem Folkerts konden ook als favorieten betiteld worden aangezien de Toyota MR2 vandaag veruit de snelste auto bleek. Helaas had Willem Folkerts versnellingsbak problemen in de eerste manche en viel hierdoor weg uit het rijtje van favorieten.
De gehele eerste startrij werd gevuld door de Toyota MR2 rijders. Haitze Idzinga pakte kopstart gevolgd door Ye de Vries en Hans Zwierenberg. Erwin Hoekstra, vorig jaar ook al de grootste tegenstander van de Toyota’s sloot aan met zijn Nissan. Helaas kreeg hij een klein zetje in de bocht waardoor hij over de kop ging en de strijd noodgedwongen moest staken.
Bij de herstart op de baan was het Ye de Vries die Idzinga te snel af is en de koppositie over neemt. In de allerlaatste ronde weet Idzinga een klein gaatje te vinden bij De vries en benut deze ruimte gretig. Deur aan deur, maar Idzinga aan de gunstige binnenzijde gaan ze op de finish af. Idzinga is net als vorig jaar de grote winnaar en schreeuwt van blijdschap als hij over de baan uitrijd. Ye de Vries moet genoegen nemen met een 2e plek en op ruime afstand gevolgd door Hans Zwierenberg.
Later op de avond zingen deze drie heren minuten lang, en arm over arm het “We are the Champions” op het podium. Een geweldig gezicht dat strijd op de baan en vriendschap er buiten, prima weergaf.

Regioklasse
Om klokslag 18.00 uur werd als afsluiter van de dag de regioklasse finale verreden. Met 52 inschrijvingen de drukste klasse van de dag. In 4 manches moest er geknokt worden voor een fel begeerde finale plek. Voor degene die het net niet redden was er een herkansing in de B finale.
Vanaf de eerste rij starte Appie de Wilde gelijk goed en nam de kop positie voor Edzer de Vries. De strijd was fel en dit resulteerde in een een rode vlag situatie.
Twee maal een herstart op de baan door een rode vlag situatie, waar bij de eerste herstart een deelnemer bleef staan waardoor er opnieuw gestart moest worden.
Appie de Wilde liet zich niet van de wijs brengen, helemaal niet toen hij ook nog eens zijn rechter achterwiel verloor. Hij hield het hoofd koel en pakte de volle winst, en de Crozz wisselbokaal. Edzer de Vries greep het zilver met beide handen en het laatste plekje op het podium was voor Egbert Mozes. Hij kwam vanuit de B finale en wist zich in de finale strek naar voren te rijden

De SACN en ACVO kunnen terug zien op een zeer geslaagde autocross dag. Met trots kon de SACN ook melden dat ze de komende 5 jaar nog gebruik kunnen maken van deze schitterende autocross locatie. Kortom autocross en Noardburgum blijven aan elkaar verbonden.

Nog een speciaal woord van dank aan Mari van de Kammen. Door afmelding van de speaker werd pas op vrijdagmiddag 17.30 uur contact gezocht met Mari van der Kammen, autocrossspeaker van ACCGeffen. “Tuurlijk, ik kom naar jullie toe!” En dan te denken dat hij in Brabant woont. De volgende ochtend 8.15 was Mari aanwezig in Noardburgum. Echt super!

Verslag met dank aan Stichting Autocross Noordbergum.

In: Nieuws @ 18:44 — Reacties uitgeschakeld voor Verslag autocross Noardburgum 4 juni ‘11