15 juli 2011

Voorbeschouwing NK Ovalracing Ter Apel 17 juli a.s.

Ter Apel- Na drie ovalraces is het seizoen 2011 halverwege en kan de balans worden opgemaakt voor de tussenstanden in het Internationale Nederlandskampioenschap Ovalracing. In de diverse klasses hebben inmiddels een aantal coureurs de favorietenrol naar zich toe getrokken, maar toch is dit seizoen de concurrentie enorm. Vandaag zal de vierde serie wedstrijden om het Internationaal Nederlandskampioenschap ovalrac­ing in Ter Apel worden verreden. Dat betekend dat voor de zomerstop nog een start gemaakt zal worden met de tweede seizoenshelft. Tijdens deze ovalraces zal de Superklasse, ook wel bestem­peld als de “koningsklasse” binnen het ovalracen extra in de schijnwerpers staan. De coureurs in deze klasse zullen gaan strijden om de “Teuben Transport Race of Champions” Trophy en daarnaast zal ook de Gerry Meijerhof memorial Trophy op het programma staan. Met een vol en sterk deelne­mersveld zal het ongetwijfeld een zinderende strijd worden.

In de juniorenklasse gaat Stefan Kamies uit Valthermond verrassend aan de leiding. Echter zit Toine Koops uit Borger hem ondanks zijn afwezigheid tijdens Hemelvaartsdag behoorlijk op de hielen met slechts vijf punten achterstand. In deze klasse ligt nog alles open en zijn er vele kanshebbers voor het podium.

Door heel constant te rijden en veelal in de top drie te finishen heeft Martin Haaijer uit Coev­orden momenteel de leiding in de Standaard 1400 klasse. Zijn slimme rijstijl heeft hem naar de top van het klassement gebracht. In de tussenstand wordt hij achtervolgd door Stephan van der Fels en Thijs Douma, zij volgen beide op respectabele achterstand.

De Standaard 2000 8V is op moment de slechtst bezette klasse. Met zes deelnemers per wedstrijddag zijn de spannende gevechten sporadisch. Daarbij komt ook nog eens dat Rene Hooijer uit Hoogeveen een bijna foutloos seizoen door maakt. Slechts twee manches wist hij niet te zegevieren en heeft hij al een voorsprong van vijfentwintig punten in de tussenstand om het kampioenschap. Equipe Ottens, Bennie Louwes en Angelo Gernaat zullen alle zeilen bij moeten zetten in de strijd om het kampioenschap anders kan het kampioenschap wel al heel vroeg in het seizoen beslist zijn.

De Standaardklasse 2000 16V kent zeer interes­sante races. Zeer aan elkaar gewaagde coureurs met top materiaal gaan de strijd met elkaar aan. Helmut Sonnenberg gaat met elf punten voor­sprong beginnen aan deze wedstrijddag. Klaas de Boer afkomstig uit Assendelft, die afgelopen race een manche uitviel, volgt op een tweede positie met daarachter Hans Nijboer uit Wins­choten en Jacob Timmer uit Nieuw Weerdinge. De coureurs zullen ongetwijfeld tot het uiterste gaan omdat er velen zijn die nog altijd uitzicht hebben op een podium plaats aan het einde van het seizoen.

Kevin Zwiep, Boelo Poppema, Beau van der Velde en Klaus Putzlocher. Alle vier hebben ze de kwaliteiten in huis om een manche te zegevieren in deze hoogwaardige klasse. Na twee dagzeges van Kevin Zwiep won Boelo Poppema afgelopen racedag het klassement. Poppema liep echter maar een punt in op Zwiep waardoor laatst genoemde nog altijd royaal aan de leiding gaat. Deze klasse heeft alles in zich om het publiek te vermaken, want ook coureurs als Rein Schroten, Henk Lubbinge en Marsel Luining geven zich niet zomaar gewonnen.

Het niveau in de Superklasse is op dit moment ongekend hoog. Met vaste deelname van John van den Bosch uit Rosmalen en Thorsten Klaka uit Gelsenkirchen heeft de Superklasse dit seizoen twee top coureurs extra aan de start. Maar wat te denken van regerend Neder­landskampioen en winnaar van “The Race of Champions 2010” Johan Sanders uit Ter Apel. Hij strijd met het mes tussen de tanden en is niet van plan zijn titel dit seizoen zomaar af te staan. Zijn achterstand op van den Bosch is momenteel vijftien punten. Daarnaast heeft de Superklasse dit seizoen tal van nieuwe deelnemers mogen verwelkomen. Zo staat Harm Veenstra uit Ter Apel momenteel op de derde positie in het klassement met op twee punten achterstand volgend, Thorsten Klaka. Naast Veenstra als nieuweling zijn dit seizoen ook Patrick Caspers uit Kampen en Benne Veldman uit Surhuister­veen tot het deelnemersveld toegetreden. Beide brengen fraaie bolides aan de start, ongetwijfeld zullen deze coureurs nog mooie dingen gaan laten zien. Tijdens deze wedstrijddag zullen de coureurs een tijdtraining afleggen om zich te kwalificeren voor de Race of Champions titelstrijd.

In de BMW Cup zorgen de minimale onderlinge verschillen voor een spannende strijd. Ondanks dat Freddy Suelmann drie keer de dagzege won is hij zeker niet oppermachtig. Ook Christian Prutz uit Duitsland wist afgelopen wedstrijd­dag te zegevieren in deze Cup. Suelmann won wel het dagklassement voor Erwin Kuntkes in de auto van ovalteam Loveracing. Tim Veldhuis werd tijdens de technische herkeuring helaas afgekeurd.

Wat was het afgelopen wedstrijddag genieten in de Stockcar F2 klasse. De coureurs bewezen dat er met eenentwintig coureurs op de korte baan in Ter Apel goede stockcarraces mogelijk waren. Zo waren er veel coureurs positief over deze baan en zullen we een aantal coureurs dit seizoen terug gaan zien tijdens de reguliere wedstrijden. Helaas zullen er naar verwacht­ing vandaag weinig deelnemers zijn aangezien de wedstrijddag samen valt met de races op het Midland circuit in Lelystad en het Europees Kampioenschap Stockcar F2 in Northampton (Vereningd Koninkrijk), maar zoals het er nu naar uitziet kunnen we in augustus en sep­tember een volwaardig veld met Stockcar F2 coureur verwelkomen in het tweede seizoen BriSCA F2 in Ter Apel.

Ook staat er tijdens deze wedstrijddag weer eens een nieuwe klasse aan de start. De zoge­naamde Formule Toyota klasse zal het program­ma verder compleet maken. Met echte Formule auto’s met allemaal dezelfde 1600cc 16V Toyota motoren zullen zij met hoge snelheden over het Ter Apeler ovaal de strijd met elkaar aanbinden.

De wedstrijddag zal om 11:30 uur beginnen. De ovalraces vinden plaats in het autosportstadion “De Polderputten” aan de Hanetangerweg in Ter Apel.

In: Nieuws @ 16:29 — Reacties uitgeschakeld voor Voorbeschouwing NK Ovalracing Ter Apel 17 juli a.s.