23 september 2011

Ontknoping tijdens finales Nederlandskampioenschap Ovalracing Ter Apel

Ter Apel- Na de vijf verreden wedstrijddagen om het Internationaal Nederlandskampioenschap Ovalracing in Ter Apel staan zondag 25 september a.s. de finales op het programma. In de Sportklasse wist Kevin Zwiep uit Schoonoord als enige op de voorlaatste wedstrijddag al de Nederlandse titel in de wacht te slepen. In de overige klasses vallen de beslissingen pas tijdens de finaleraces.

Wat is er mooier dan een autosportmiddag, waar aan het einde van de dag  de prijzen worden verdeeld en die daarmee bol staat van de spanning. Coureurs die druk aan het rekenen zijn om die felbegeerde podiumplaatsen voor de Nederlandse titel binnen te slepen. Of andere coureurs die wellicht geen rol meer spelen in het eindklassement maar volop strijden om het seizoen met een goed resultaat af te sluiten.

De juniorenklasse kent een verrassende leider in het tussenklassement. Hier heeft namelijk de dit seizoen debuterende Stefan Kamies uit Valthermond de beste papieren voor de Nederlandse titel. De concurrentie komt voornamelijk vanuit Duitsland, met Yannick van de Sand op negen punten en Johannes Bonnarens op 18 punten achterstand wordt het een interessante eindstrijd. Bonnarens zal echter niet alleen omhoog moeten kijken. Onder hem staan Josca de Jong uit Gorredijk en Toine Koops uit Gieten op respectievelijk twee en vier punten. Hen zal er alles aangelegen zijn om alsnog het podium te kunnen betreden, spannende races zijn hier dan ook gegarandeerd.

In de Standaardklasse 1400cc maakt Sven de Jong uit Gorredijk de laatste twee wedstrijddagen een uitermate sterke indruk. Beide dagoverwinningen werden dan ook op zijn naam bijgeschreven wat ervoor zorgt dat deze jonge coureur momenteel de tweede positie in beslag neemt. Martin Haaijer uit Coevorden heeft de leiding in de tussens en lijkt nog moeilijk te achterhalen. Wel zal het een interessante strijd worden om de tweede en derde positie op het podium, tussen De Jong en Stephan van der Fels uit Zwinderen, hun onderlinge verschil is bij ingaan van de finaleraces slechts één punt.

In de Standaardklasse 2000 8V lijkt Rene Hooijer uit Hoogeveen dit seizoen onverslaanbaar. Na vijf dagzeges heeft Hooijer inmiddels een voorsprong van 37 punten opgebouwd.  Ter Apelers Bennie Louwes, en Angelo Gernaat zullen samen met equipe Ottens uit Stadskanaal de overige podiumplaatsen gaan verdelen. Ter Apeler Louwes heeft in deze strijd de beste kansen op een tweede plaats in de eindrangschikking.

De jonge Klaas de Boer uit Assendelft lijkt zijn eerste titel in de Standaardklasse 2000 16V binnen te gaan halen. Hij heeft een riante voorsprong op de Duitse Helmut Sonnenberg. Achter deze beide mannen zijn de verschillen klein. Patrick van der Werf uit Musselkanaal bezet momenteel de derde positie in het tussenklasse. Daar achter zijn het Jacob Timmer uit Nieuw Weerdinge en Maarten de Boer uit Assendelft die nog altijd in de race zijn voor een podiumplaats. Het zal dan ook zeker spannend worden in deze fraaie klasse.

Na een vlekkeloze start kreeg Kevin Zwiep uit Schoonoord gedurende het seizoen het steeds zwaarder te verduren van de concurrentie. Toch wist hij tijdens de voorgaande races in augustus de Nederlandse titel al naar zich toe te trekken. Hij is voor de nummer twee Boelo Poppema uit Oude Pekela niet meer te achterhalen. Op een derde positie volgt het team van de Limburgse Beau van der Velde, met een wedstrijd minder gereden staat ze inmiddels toch knap op een derde positie. Zij lijkt dan ook naar haar kampioenschap van het afgelopen seizoen bij de junioren dit jaar wederom het podium te mogen betreden.

De zegereeks van Johan Sanders uit Ter Apel zal naar alle waarschijnlijkheid worden doorbroken door de uit Rosmalen afkomstige John van den Bosch. Deze ervaren en succesvolle coureur heeft na een sterk seizoen in de Superklasse vijfendertig punten voorsprong opgebouwd bij het ingaan van de finales. Regerend kampioen Johan Sanders neemt momenteel de tweede positie in beslag. Hij zal moeten afrekenen met de dit seizoen sterk debuterende Harm Veenstra uit Ter Apel en de voormalig Nederlandskampioen  Superklasse van 2006, Mark Teuben eveneens woonachtig in Ter Apel. De uit Gelsenkirchen afkomstige Thorsten Klaka is in het klassement terug gezakt naar de vijfde positie. Door het missen van een wedstrijddag en motorschade tijdens de afgelopen racedag wist hij al tweemaal geen punten bij te schrijven. De steeds sterker rijdende Richard Zwiep uit Wezuperbrug speelt geen rol meer in de strijd om het podium. Wel zal hij met zijn snelle Mini Cooper nog gaan proberen een overwinning binnen te slepen.

Werd Piet Huussen uit Nieuwkoop vorig seizoen nog tweede in de eindrangschikking. Dit jaar heeft hij de beste kansen om de Nederlandse titel in de Stockcar F2 klasse binnen te gaan halen. Zijn voorsprong in het kampioenschap is 21 punten. Randy Wederfoort uit Geleen neemt de tweede positie in handen voor “de EuroMaster winnaar 2011” Peter Baer uit Monchengladbach. Niels Wubkes uit Ter Apel doet het zeker niet onverdienstelijk in zijn eerste volledige seizoen in Stockcar Formule 2 klasse. Met een achterstand van twee punten op de derde positie maakt hij nog een goede kans op een podiumplaats.

In de BMW Cup lijken de kaarten geschud. Zo heeft Freddy Suelmann uit Ter Apel genoeg aan negen punten om zijn volgende Nederlandse titel te kunnen bijschrijven aan zijn erelijst. Theo van der Molen uit Nieuw Weerdinge, Christian Prutz uit Duitsland en Katrinus Ijsselstein uit Langezwaag zullen met elkaar de strijd aangaan om de overige podiumplaatsen te bemachtigen..

De finales van het Nederlandskampioenschap Ovalracing beloven dan ook een dag te worden waar de spanning om te snijden is. De belooft ongetwijfeld spektakelvolle races. Met maar liefst acht klasses die allemaal vier keer aan de start verschijnen en de huldiging van de Nederlandse- en NNO Clubkampioenen ovalracing biedt de NNO een boordevol autosportprogramma. De finaleraces op zondag 25 september a.s. starten om 11.30 uur in het autosportstadion “de Polderputten” gelegen aan de Hanetangerweg in Ter Apel.
Overig nieuws van de NNO Ter Apel
– Ondanks het feit dat er dit weekend voor de BriSCA F2 ook wedstrijden worden gehouden op het circuit van Venray, zal er ongeacht het aantal deelnemers, de BriSCA F2 in Ter Apel ook van start gaan. De rijders die het hele jaar gestreden hebben om het kampioenschap, krijgen daarmee de kans op een representatief kampioenschap met zes meetellende wedstrijddagen. Na het aflasten van de Stockcar Formule 2 races van a.s. zondag in Blauwhuis, biedt het voor de coureurs die a.s. zaterdag in Emmen aan de start staan een mooie mogelijkheid om eens de asfalt short-oval van Ter Apel te proberen.

– De feestavond van de NNO waar zowel de Nederlandse- als de Clubkampioenen Ovalracing 2011 zullen worden gehuldigd is om meerdere redenen verplaatst van zaterdag 29 oktober, naar zaterdag 10 december. De feestavond zal plaats vinden in de kantine van het autosportstadion “De Polderputten”.

In: Nieuws @ 17:41 — Reacties uitgeschakeld voor Ontknoping tijdens finales Nederlandskampioenschap Ovalracing Ter Apel