22 augustus 2012

Voorbeschouwing NK Ovalracing 26 augustus Ter Apel

Ter Apel – Zondag 26 augustus a.s. is het alweer tijd voor de vijfde serie wedstrijden om het Int. Nederlandskampioenschap Ovalracing. In de zes weken durende zomerstop konden we terug kijken op vier succesvolle wedstrijddagen eerder dit seizoen, met races op hoog niveau en veelal faire gevechten heeft het publiek volop kunnen genieten van mooie autosport. Terugkijkend op die wedstrijden kan het vandaag niet anders dan dat het wederom genieten wordt. Naast de klasses die strijden om de punten voor het kampioenschap zullen de National Hotrods aanwezig zijn om te strijden om de EuroMaster titel 2012.

Tijdens de laatste wedstrijddag wist Jeffrey Zwiep in de Juniorenklasse verder uit te lopen op naaste belager Yannick van de Sand. Nu het verschil 34 punten is, zou de uit Essen afkomstige vd Sand goed moeten presteren om de druk erop te houden. De strijd voor de laatste positie op het podium in deze klasse is het een stuk spannender. Met Stefan Kamies, Toine Koops, Angelo de Jonge en Johannes Bonnarens binnen vier punten van elkaar is daarin nog alles open. Sanne Klein, die op een achtste positie staat, achter Manon Boes, werd de laatste wedstrijddag keurig vijfde, misschien kan zij nog voor een verrassing zorgen.

De prestaties van de dit seizoen debuterende Stefan Arends  zijn het hele jaar al goed in de Standaardklasse 1400 maar op zondag 15 juli onderstreepte hij zijn titelaspiraties nog maar eens met een dagoverwinning. Ongemeen spannend was het wel, hij ging immers de finale nog slechts als derde geklasseerd in. Uiteindelijk gaf de goede klassering in de finale de doorslag na in puntenaantal gelijk te zijn geëindigd met routinier Wim Haaijer. Met drie manches en een finale op het programma voor de vele kanshebbers voor een podiumplaats zal het publiek kunnen genieten van de races in de Standaard 1400.

Het sterke optreden van Rene Hooijer zorgde ervoor dat de concurrentie niet dichterbij wist te komen in de Standaardklasse 2000 8V.  Maar het blijft de grote vraag of Hooijer zijn prestaties door kan zetten en vol kan houden tot aan het einde van het seizoen. De achterstand voor Angelo Gernaat en Arend Hoekstra is nog te overzien, maar dan zal Hooijer ergens een steekje moeten laten vallen, willen ze het gat echt kunnen dichten. Equipe Ottens en equipe Wagt/Rispens zijn daarnaast ook nog volop in de race voor een podiumplaats. Zij staan momenteel respectievelijk vierde en vijfde in de tussenstand.

De diskwalificatie (te weinig bodemspeling) voor Klaas de Boer tijdens de afgelopen wedstrijddag kwam de leider in het kampioenschap van de Standaard 2000 16V duur te staan. Was de Noord Hollander volop in de strijd met Hans Nijboer voor het kampioenschap, maar nu zijn puntentotaal met 10 is afgenomen lijkt een prolongatie van de titel  bijna een onmogelijke zaak. Hans Nijboer is terug aan de kop van het klassement,  gevolgd door Patrick van der Werff en Tom Brakels. Ruben Schans en Klaas de Boer volgen op plaats vier en vijf.  Met nieuwe deelnemers Theo de Boer en Ellen Kuijers is het deelnemersveld van de Standaard 2000 16V weer groeiende. In deze klasse is close-racing zeker een feit, wanneer de coureur nog iets meer respect kunnen tonen voor elkaars materialen, worden de races in deze klasse ongetwijfeld weer één van de hoogtepunten van de dag.

In de Sportklasse is Kevin Zwiep nog altijd heer en meester. Als hij wederom de volle winst weet te pakken kan hij vandaag al gekroond worden tot Nederlands kampioen. De strijd in de Sportklasse is er echter niet minder om. Voor de overige twee podiumplaatsen zijn nog vier coureurs volop in de race. Djony Meijer en Rein Schroten hebben daarvoor de beste uitgangspositie, echter volgen Jacob Kap en Boelo Poppema al op respectievelijk vier en vijf punten van de nummer drie.

De tweede plek in de finale tijdens de laatste wedstrijddag bezorgde Erik Jongbloed zijn eerste dagzege in de BMW Cup. Allard Boes wist evenveel punten te behalen maar werd in de doorslaggevende finale slechts derde. Toch heeft hij nog altijd de beste kansen als het gaat om de hoogste trede van het podium. Erik Jongbloed is door zijn dagzege het podium tot op vier punten genaderd. Dat belooft nog wat voor de komende twee wedstrijddagen, momenteel zijn het Theo van de Molen en Christian Prutz die het podium bezetten.

In de Superklasse wisten Ter Apelers Harm Veenstra en Erik Emming tijdens de afgelopen wedstrijddag beide een mancheoverwinning binnen te slepen. Voor Harm Veenstra was het zijn eerste overwinning met de Peugeot 206 in deze klasse. Voor Emming was het zijn eerste overwinning na zijn comeback. Met zijn fraaie VW Corrado wist hij de snelle John van den Bosch in de eindfase knap achter zich te houden. Veenstra en Emming nemen door de goede resultaten momenteel plaats twee en drie in bezit.  Benne Veldman is erg constant in zijn resultaten en neemt zo de vierde positie in. Voormalig Superklasse kampioenen Johan Sanders en Jan Kuper jr. staan momenteel op plaats vijf en zes in de tussenstand, maar hebben beide nog kans op een podiumplaats. In de koningsklasse zal tot de laatste meter gestreden worden om de punten, waarschijnlijk inclusief nieuwe deelnemer(s).

In de Stockcar Formule 2 klasse hebben dit jaar in totaal al 27 verschillende deelnemers aan de start gestaan. Echter doordat er een aantal wedstrijden samen vallen met andere circuits lukt het niet om iedere wedstrijddag zo’n enorm startveld aan de start te krijgen. Er wordt echter alles aan gedaan om dit voor komend seizoen te voorkomen, door overleg met de andere circuits. Echter is het voor aanstaande zondag toch weer gelukt om een respectabel deelnemersveld aan de start te krijgen. De tussenstand staat inmiddels op 14 aanmeldingen. Gerton Boes uit Coevorden zal zijn koppositie in het Nederlandskampioenschap gaan verdedigen. Hij rijdt met nieuwe auto een erg sterk seizoen in Ter Apel. Hij zal voornamelijk rekening moeten houden met de eveneens sterk presterende Henk Heins uit Blauwhuis en Bas Veldkamp uit Valthermond.  Rooddakkers Jan Bekkers en Toon Schut zijn echter geduchte concurrenten en zijn nog zeker niet uitgeschakeld voor het behalen van een podiumplaats of zelfs de Nederlandse titel.

De National Hotrods staan dit weekend wederom aan de start, na de vorige wedstrijd waarin alleen punten te verdienen waren voor hun NHRRG Kampioenschap is het nu tijd voor de strijd om de EuroMaster titel 2012. John van den Bosch is de man in vorm, hij won op 15 juli alle drie de races. Aan het begin van deze maand liet Laurens van der Velde in Posterholt zien ook een titelkandidaat te zijn. Hij won vrij eenvoudig de Gouden Helm titel, vd Bosch was daar helaas afwezig vanwege het National Championship weekend in het Engelse Hednesford.  Nu staan beide voormalige EuroMaster winnaars aan de start om de strijd met elkaar aan te gaan. Ook lijkt de concurrentie volop aanwezig te zijn. Ze zullen het echter moeten opnemen tegen de Noordelijke Hotrodcoureurs die dit seizoen debuteren in deze klasse. Ter Apelers Erik Emming, Johan Sanders, Mark Teuben en Jan Kuper jr. zijn de mannen die graag de EuroMaster titel in het hoge Noorden willen houden.

De vijfde serie wedstrijden van het Int. Nederlandskampioenschap Ovalracing zullen zondag 26 augustus a.s. om 12:00 uur van start gaan in het autosportstadion “De Polderputten” in Ter Apel.

In: Nieuws @ 19:22 — Reacties uitgeschakeld voor Voorbeschouwing NK Ovalracing 26 augustus Ter Apel