8 mei 2013

Voorbeschouwing NK Ovalracing 9 mei (hemelvaartsdag)

Ter Apel – De openingsraces van het Nederlands Kampioenschap Ovalracing werden op 1e paasdag in Ter Apel nog onder winterse omstandigheden verreden. De organiserende Noord Nederlandse Ovalracing heeft dan ook goede hoop dat de weergoden tijdens de tweede serie races op donderdag 9 mei a.s. (Hemelvaartsdag) om het Internationaal Nederlands kampioenschap Ovalracing in Ter Apel de organisatie beter gezind zijn. De races zullen in ieder geval nog aantrekkelijker worden omdat de deelnemersvelden in de meeste klasses nog verder uitgebreid zullen worden. Daarnaast wordt er in de ‘koningsklasse’ van het ovalracen, de Superklasse, gestreden om een extra titel, de ‘Teuben Transport’ Race of Champions Trofee, die er voor zorg zal dragen dat er een groot internationaal deelnemersveld met top-coureurs in deze klasse aan de start zullen staan.

Juniorenklasse
Het ging de vele debutanten tijdens de paasraces in de juniorenklasse goed af tijdens hun vuurdoop op het ovale circuit. Een faire strijd was er te zien tussen de 14 tot 18 jarigen. De top drie van het dagklassement werd uiteindelijk een complete duitse aangelegenheid. Yannick van de Sand nam de eerste dagoverwinning op zijn naam voor Niklas Klaka. Johannes Bonnarens uit het naburige Rutenbrock neemt met evenveel punten als Niklas Klaka momenteel positie drie in.

Standaardklasse 1400
Stefan Arends uit Roswinkel begon waarmee hij het vorig seizoen geëindigd is. De regerend Nederlands Kampioen is ook na de openingswedstrijd al weer de leider in de tussenstand van het kampioenschap in de Standaardklasse 1400, al is zijn voorsprong minimaal. Ramond de Haan uit Stieltjeskanaal en Sven de Jong uit Gorredijk zijn z’n naaste belagers in de strijd om de koppositie.

Standaardklasse 2000
De concurrentie in de Standaardklasse 2000 zal hard moeten werken om Klaas de Boer uit Assendelft van zijn leidende positie te ontdoen. De Noord-Hollander was tijdens de openingsraces te sterk voor de concurrentie en wist overtuigend de dagzege naar zich toe te trekken. Hij sloeg tijdens de eerste wedstrijd van een het seizoen een gat van acht punten naar naaste concurrent Tom Brakels uit Ter Apel. Daarachter zijn Ruben Schans uit Eeserveen en Helmut Sonnenberg uit het Duitse Weener de voornaamste concurrenten. Met dertien coureurs tijdens de openingsrace stond er al een goed gevuld deelnemersveld, dit aantal zal zich in de rest van het seizoen nog verder uit te breiden.

‘Teuben Transport’ Race of Champions + Gerry Meijerhof Memorial Trophy Superklasse
Misschien wordt het wel dé wedstrijd van het jaar? In ieder geval voor de mannen van de Superklasse een race die al lange tijd rood omcirkeld is in de agenda om te gaan schitteren. Naast het Nederlands Kampioenschap is de titel in de ‘Race of Champions’ eentje die er toe doet. Na overwinningen in het verleden van Johan Sanders uit Ter Apel en John van den Bosch uit Rosmalen is Ralph Verberkt uit het Limburgse Horst de huidige titelhouder. John van den Bosch is inmiddels een behoorlijke grossier in titels in de Superklasse en zal er dan ook alles aan doen om deze titel terug te brengen naar Rosmalen. Maar tijdens de openingsrace zagen we de kracht van de concurrentie toenemen. Met name Ter Apeler Harm Veenstra jr. wist van den Bosch tot het uiterste te drijven. Ook Johan Sanders kende, met uitzondering van een uitvalbeurt in de manches, een sterke seizoensopener. Hij ging uiteindelijk met de finaleoverwinning van de Paasraces  aan de haal. Hiermee behoord ook hij tot de kanshebbers voor de titel. Het grote deelnemersveld kan ook zomaar eens voor een verrassing gaan zorgen. Een feit blijft dat deze titelstrijd de kraker van de wedstrijddag zal worden waar menig autosportliefhebber zich inmiddels op verheugd.

Sportklasse
Een zeer sterk deelnemersveld en vier verschillende winnaars waren de ingrediënten van de openingsraces in de BMW Cup. Dat deze merkencup met allemaal gelijk waardige auto’s een succesvol concept is, werd hiermee maar weer eens bevestigd. Daarnaast krijgen nieuwe talenten of oud-coureurs zelfs de kans om in een huurauto eens te proeven aan het huidige ovalracen. Tim Lutke Veldhuis uit Vroomshoop heeft de leiding in het kampioenschap in handen maar staat in punten aantal gelijk met Rob Fischer uit Ter Apel. Daarachter zijn het Freddy Suelmann uit Ter Apel en Pieter Blauwgeers uit Coevorden die beide een achterstand van vijf punten op het leidende duo hebben opgelopen. Met nog een aantal nieuwe deelnemers tijdens de hemelvaartsdagraces zal de strijd in deze klasse naar verwachting nog interessanter worden.

BriSCA F2
De titelstrijd om EuroMaster 2013 in de Stockcar Formule 2 klasse tijdens de Paasraces zorgde voor een waar spektakelstuk. Maar liefst 21 deelnemers afkomstig uit Nederland, Duitsland, België, Engeland en Wales stonden aan de start. Martijn Vowinkel uit Ommen werd gekroond tot de nieuwe EuroMaster winnaar, hij heeft echter een kleine achterstand opgelopen als het gaat om de tussenstand in het Nederlands Kampioenschap. Piet Huussen uit Nieuwkoop neemt hierin de leiding gevolgd door Peter Baer en Martijn Vowinkel. De best geklasseerde lokale coureur is Niels Wubkes uit Ter Apel. Hij neemt momenteel de achtste positie in.

Sportklasse
In de Sportklasse werd tijdens de paasraces ondanks de afwezigheid van nog een aantal coureurs de hegemonie van Kevin Zwiep uit Schoonoord onderbroken. In het gevecht om de koppositie, was het vorig seizoen nog redelijk eenvoudig voor Kevin Zwiep, nu moest de uit Schoonoord afkomstige kampioen vaak met minder genoegen nemen. Met name Jacob Kap uit Stadskanaal maakte Zwiep het leven zuur. Wellicht kan Kap een gooi naar de titel doen. Met een aantal extra deelnemers tijdens de tweede serie races belooft ook de Sportklasse weer een spannende strijd te gaan worden.

De tweede serie races van het Int. Nederlandskampioenschap Ovalracing zal donderdag 9 mei (hemelvaartsdag) om 12:00 van start gaan in het autosportstadion “De Polderputten” in Ter Apel.

Bron: NNO Ter Apel

In: Nieuws @ 13:43 — Reacties uitgeschakeld voor Voorbeschouwing NK Ovalracing 9 mei (hemelvaartsdag)