24 augustus 2011

Moddergooien bij Swarte Cross Blije 20 augustus

door Willie Boonstra
Wie zaterdag 20 augustus voor het crossen naar Blije was gekomen, kwam nogal bedrogen uit; er is weinig gereden aan de Mieddyk te Blije. Weinig gereden door de  vele coureurs die zich hadden aangemeld, veel gereden door tractoren en kraanwagens.

Weer of geen weer
Al was het weer ideaal voor een dagje crossen en kijken, de weergoden hadden in de natte weken voorafgaand aan de cross rijkelijk met water gestrooid en dat had grote invloed op het verloop van de dag. Het massaal toegestroomde publiek kwam er bij het betreden van het terrein al snel achter dat er veelal voor verkeerd schoeisel was gekozen. Er zijn veel voeten gemasseerd door de Blijaarder klei.

Als dikke stront….
Bij het starten van de eerste manches was er voor de standaard 2000 klasse bijna niet door te komen; de auto’s hadden het zwaar te verduren en vele kilo’s zwaarder reden ze na hun rondjes blubberen het rennerskwartier weer binnen.
De tractoren met kilverbakken die de baan een beetje wilden fatsoeneren konden weinig uithalen tegen de overdaad aan kletsnatte klei.
Waar een organisatie bang voor is gebeurde deze dag; ellenlange vervelende pauze’s tussen de te rijden manches. En dit door modder, heel veel modder.
Het rennerskwartier was hierdoor op een andere plek dan voorgaande jaren ingericht en zo gebeurde het dat belangrijke zaken omgeroepen door de speaker niet goed bij de coureurs ter ore kwamen. Hierdoor ging er bij de startopstelling ook het een en andere mis. Weer een ingrediënt om de boel te vertragen.
Na het laten aanrukken van een rupskraan, die de natte rommel van de baan schraapte en het laten rijden van diverse klassen was het allemaal beter te doen en kon er al meer snelheid worden gemaakt.

Vuurdoop
In de âlde lullen klasse waren alle ogen gericht op de duozitter met startnummer 411. Hierin hadden  twee personen plaats genomen; Vrije standaard coureur Ybe Vellema (geen âlde lul) had als passagier Omrop Fryslân presentator Geert van Tuinen. Deze speciaal voor deze gelegenheid geprepareerde duozitter werd die dag verloot en rijdt met de gelukkige winnaar in de 1600 klasse op de autocross in Hallum op 27 augustus a.s.
De race werd door Geert voor de radio vastgelegd en de bewondering voor Ybe’s stuurmanskunsten werd al crossend meer dan eens uitgesproken. Na afloop was het adrenalinegehalte bij Geert tot het kookpunt gestegen. Dit was ook wel nodig want Geert moest de tweede manche van de Âlde lullen, zelf aan de bak. Ybe complimenteerde Geert met zijn vlotte start; “Een snelle leerling” en dat Geert ergens in de achterhoede eindigde maakte mentor Ybe niet veel uit.

Meer vertraging
Door de trage voortgang van het programma werd door de organisatie besloten de 3e manches te laten voor wat ze waren. Dit in de hoop dat de finales vlot zouden verlopen. In de finales werd er fel gestreden en bij de motoren verloor een coureur na een sprong de macht over zijn motor en maakte een lelijke smak. Hij moest met een ambulance worden afgevoerd. Het bleef helaas niet bij deze keer; er moest later nog een motorrijder worden opgehaald en tot grote teleurstelling van Geert van Tuinen en Ybe viel de rode vlag omdat  in de âlde lullenklasse nummer 420 in de problemen was gekomen. Deze coureur moest door de brandweer uit zijn auto worden geknipt en ook hij verdween richting het ziekenhuis. Door deze actie lag de cross meer dan een uur stil en kon de organisatie niet anders dan besluiten dat ook de finales geschrapt moesten worden. De door de coureurs behaalde punten werden opgeteld en zo kwamen de prijswinnaars uit de hoge hoed rollen. Gelukkig vulden de mannen van de Hûnekop het onstane gat in het programma en zo gebeurde het dat er honderden mensen bleven hangen.

Tevreden
Wij als organisatie hadden deze editie van de Swarte cross geen gemakkelijk scenario maar hebben geprobeerd dit naar ieders tevredenheid op te lossen.
Wie voor het crossen kwam, coureur en/of publiek zal hoogstwaarschijnlijk ontevreden, met kilo’s klei aan de auto of aan de voeten naar huis zijn gegaan. Wie zich kon vermaken met zang, dans, een biertje of iets anders kon zich maar uitleven.
Er zijn zondagochtend vast vele bezoekers van de Swarte cross wakker geworden met een Blijaarder kleimasker.

In: Nieuws @ 10:57 — Reacties uitgeschakeld voor Moddergooien bij Swarte Cross Blije 20 augustus