31 augustus 2011

Zaterdag 3 september stockcar- en Bangerraces in Emmen

Zaterdag 3 september is het eindelijk weer zover. Na een zomerstop van 2 maanden opent de Stockcar Arena in Emmer-Compascuum weer haar poorten. Een week later wordt de World Final F1 Stockcar in het Engelse Northampton verreden.

Zal het de Westergeester Gosse Hoekstra nogmaals lukken om een heat– en een finaleoverwinning mee naar huis te nemen of moet hij de concurrentie voor laten gaan?
Feit is wel dat op de 350 meter lange sintelbaan niet voorspelbaar is wie met winst naar huis gaat. Menigmaal hebben de toeschouwers kunnen aanschouwen hoe zelfs nieuwkomers de oude rotten in het vak het nakijken gaven.
Zo vlak voor de World Final aan de overkant van het water en 2 weken na de World Cup in Venray zullen de coureurs wederom zich aan elkaar wagen om een plaats op het podium te bemachtigen. Met de 1300kg wegende zelfbouw auto’s en zo’n 650 PK onder de motorkap zullen de snelste rijders zich vanuit het achterveld naar voren moeten banen al dan niet met gebruikmaking van de voorbumper. Het spectaculaire driftwerk en de hoge snelheden zorgen voor extra sensatie.

In de formule 2 stockcar zagen we tijdens laatste meeting ook een “dubbel”. Ditmaal voor Chris van der Elst uit Pijnacker. Of het hem dit keer ook gaat lukken? Heer en Meester in deze klasse Toon Schut uit Dordrecht wil wel weer een overwinning pakken. Zo zijn voor hem 2 belangrijke wedstrijden in een dieptepunt geëindigd. Eerst de HCD Gronico Super Cup op Blauwhuis waar hij in de eerste ronde werd uitgeschakeld en 2 weken later tijdens de World Cup alwaar hij zijn chassis zwaar beschadigd moest terug nemen naar de pits zonder ook maar een ronde gereden te hebben. Des te meer zal Toon dus gebrand zijn om weer een paar punten voor het klassement te pakken. Maar de uiteindelijke Gronico Cup winnaar, Christaan Smidt uit Nijmegen, zal laten zien dat hij een van de geduchte concurrenten is.

De toekomst van het stockcar racen, de jeugd, krijgt bij ASE de kans om ervaring op te doen in de F2 junior klasse. Op deze baan kunnen ze veel leren en nadat het aantal rijders al richting de 20 gaat zie je al vaker echte race-gevechten ontstaan hoewel ze op rondetijden rijden. Dus ook de bumpers zit bij hun er niet voor niets op.

Naast de stockcarrijders zijn de Bangers ditmaal te gast. Het is al bijna 3 maanden geleden dat deze klasse voor het laatst de stockcar Arena heeft bezocht. Tijd genoeg dus voor de coureurs en hun monteurs om weer een verse auto te bouwen voor deze wedstrijd.

Zoals de startlijst er op het moment van ter perse gaan uitziet, zijn er 48 coureurs ingeschreven. De praktijk wijst echter uit dat er de laatste week voor de races nog inschrijvingen bijkomen. De verwachting is dus dat de organiserende vereniging ASE over de 50 inschrijvingen voor de bangers heen gaat komen.
Bangerraces zijn races met (oude) auto’s, waarbij de eerste coureur die over Start/ Finish komt de winnaar is, maar als uitzondering op de meeste Autocross/Speedway klassen is (bijna) alles toegestaan om de concurrentie uit te schakelen. Elkaar de muur indrukken op volle snelheid, op volle snelheid achterin in een stilstaande auto rijden zijn een paar van de voorbeelden van deze spectaculaire klasse, dat je zelf met eigen ogen gezien moet hebben om het te kunnen geloven.
De coureurs bij ASE Emmen zijn verplicht om met een achterwiel aangedreven auto aan de start te komen, waarbij de minimale grootte van de auto de maten van een Volvo 240/ Ford Granada moet hebben, grote auto’s dus.
Er staat dit keer een coureur ingeschreven met een (al eerder in Engeland geracete ) Rolls Royce Silvershadow. De desbetreffende coureur is eerder dit jaar in de dezelfde auto getrouwd. Naast deze Rolls Royce staat er een Humber Hawk uit 1951 ingeschreven, tevens een Toyota Crown uit 1970, een paar Jaguars en een Lexus. De rest van het veld bestaat voornamelijk uit het gebruikelijke materiaal voor dit soort wedstrijden, namelijk Volvo 240/740/940, Ford Granada en Ford Scorpio.

Al met al meerdere redenen om zaterdag 3 september naar ASE in Emmen te komen en deze spectaculaire races zelf live mee te maken. De races zullen aanvangen om 14:00u.

Voor meer informatie kunt U terecht op de website van ASE: www.speedwayemmen.nl waar alle informatie op staat voor de komende races.
Dus kom naar de Stockcar Arena en laat u verleiden voor een dagje stockcar- en bangerracing van de bovenste plank.
Locatie: Veenakkers 35, 7881 XA Emmer Compascuum.
De entree per dag is slechts € 15,– voor volwassenen. Kinderen van 6 tot 12 jaar betalen € 2,– en de kleintjes tot 6 jaar kunnen gratis naar binnen.

See you in Emmen
ASE

In: Nieuws @ 18:34 — Reacties uitgeschakeld voor Zaterdag 3 september stockcar- en Bangerraces in Emmen