15 mei 2012

Voorbeschouwing Ovalracing Ter Apel 17 mei 2012

Ter Apel- Na een zeer geslaagde seizoensopener op eerste Paasdag is het donderdag 17 mei a.s. (Hemelvaartsdag) tijd voor de 2e serie om het Int. Nederlandskampioenschap Ovalracing. Naast de races waarin de coureurs punten verzamelen voor dat kampioenschap gaat men in de Superklasse strijden om de winst in de “Teuben Transport” Race of Champions en de Gerry Meijerhof Memorial Trophy.

In de juniorenklasse gaat Jeffrey Zwiep momenteel aan de leiding, hij won twee manches tijdens de eerste meeting. De verschillen tussen deze jongelingen zijn klein. De finale moest zelfs uiteindelijk uitsluitsel geven wie zich dagwinnaar mocht noemen. In de puntenstand eindigden Zwiep en Toine Koops gelijk, omdat Zwiep de finale winst behaalde gaat hij momenteel aan de leiding in het kampioenschap.

De Stockcar F2 klasse zorgde voor spektakel en veel bumperwerk tijdens de openingsrace van het seizoen. De strijd om de Euromaster werd overtuigend gewonnen door Peter Baer. Kijkend naar de races van aanstaande donderdag is Baer wederom de grote favoriet voor de zege. Maar in dit deelnemersveld met veel sterke coureurs en waarin contact is toegestaan kan er van alles gebeuren, op naar mooie races.

De meest opvallende deelname in de Standaard 1400 was wel de rentree van ovalrace routinier Wim Haaijer uit Coevorden. De afgelopen jaren waren beide zonen succesvol in deze klasse, nu nam vader na jaren afwezigheid zelf weer het stuur in handen. De dagoverwinning was voor Sven de Jong. Maar de verschillen zijn klein en hij krijgt het van de concurrentie zeker niet cadeau. Debutant Stefan Arends wist zijn eerste racedag in de Standaard 1400 af te sluiten met een mooie vierde plaats in het dagklassement, van hem kunnen we in de toekomst ongetwijfeld nog mooie resultaten verwachten.

Arend Hoekstra maakte indruk tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen in de Standaardklasse 2000 8V. Ging de strijd om de overwinning in het vorig seizoen voornamelijk tussen Ottens en Hooijer, nu won Hoekstra alle drie de manches. Hij moest de finale laten aan de uit Ter Apelkanaal afkomstige Angelo Gernaat. Vandaag zal in deze klasse het deelnemersveld waarschijnlijk weer verder uitbreiden wat ongetwijfeld voor de nodige sensatie zal zorgen.

Met waarschijnlijk het debuut van Honda Civic Type R van Peter Haaijer aan de start wordt ook de Standaardklasse 2000 16V nog interessanter. Kan Hans Nijboer zijn achterstand van drie punten goed maken? Of is het de regerend kampioen, Klaas de Boer, die zijn koppositie gaat verstevigen? Daarnaast wist Tom Brakels een sterke indruk tijdens de eerste wedstrijddag van het seizoen te maken. Gaat hij wederom een bokaal mee naar huis nemen? Een interessante strijd in de Standaardklasse 2000 16V.

De ideale instapklasse, gelijkwaardigheid, fraai uitziende auto’s. Dat zijn de ingrediënten van de BMW Cup die het racen in deze klasse zo interessant maakt. Winnen kun je door de juiste verfijnde afstelling te hebben en net iets meer over die benodigde “driver skills” te bezitten dan de concurrentie. Allard Boes bewees zich als de sterkste van de deelnemers tijdens de paasraces, toch wonnen ook Theo van der Molen en Katrinus Ijsselsteijn een aantal races. Slechts elf punten is het verschil tussen de koploper en de nummer laatst van het klassement. Alle deelnemers kunnen de titel pakken in deze merkencup!!

Djony Meijer greep de dagzege tijdens de paasraces in de Sportklasse door pech bij Kevin Zwiep in de eerste manche. Echter is de betrouwbaarheid een belangrijk aspect van een mechanische sport. Hoewel Zwiep in de overige drie races te sterk was voor de concurrentie, was het Djony Meijer die dankzij zijn goede finishes ervoor zorgde dat hij de grootste bokaal in ontvangst mocht nemen. De uit het Limburgse Weert afkomstige Beau van der Velde staat op een keurige tweede positie. Zal Zwiep vandaag wederom deze klasse kunnen domineren? Wanneer dat het geval is, zou hij het gat van vijf punten naar de koppositie zomaar eens snel kunnen dichten. Ook Boelo Poppema zal gebrand zijn op een goed resultaat. Hij ontving een zwarte vlag van de wedstrijdleiding tijdens de finale van de Paasraces en staat daardoor al naar één race op een fikse achterstand. We verwachten daarnaast de komst van Marsel Luining en Thomas Grosse als nieuwe deelnemers in de Sportklasse zodat de races in de Sportklasse nog interessanter worden.

De schijnwerpers tijdens deze ovalraces zijn echter gericht op de Superklasse. Eenmaal per jaar binden de coureurs in deze klasse de strijd met elkaar om de ‘Teuben Transport’ Race of Champions titel. En laat nou net dit de koningsklasse binnen het ovalracen zijn met ook nog eens het grootste en sterkste deelnemersveld. In twee bloedstollende plaatsingmanches gaan de 15 coureurs met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk punten te vergaren voor een goede startpositie in de Race of Champions finale. De vierde en laatste heat van de wedstrijddag is de zgn. revanche-race. De winnaar van deze race gaat met de Gerry Meijerhof Memorial Trofee naar huis (een eerbetoon aan de in 2009 overleden coureur die in het verleden maar liefst drie maal de Nederlandse titel in de Superklasse wist te winnen (2005, 2007 en 2008)

Tijdens de paasraces kende de Superklasse maar liefst vier verschillende manche-overwinnaars. Dit zegt genoeg over het zeer competitieve deelnemersveld binnen deze klasse. Vele regionale coureurs zullen het moeten gaan opnemen tegen coureurs uit het zuiden van het land. Zo is John van den Bosch uit Rosmalen de regerend houder van zowel de Race of Champions als de Nederlandse titel in de Superklasse. Dit jaar kan echter rekenen op zware concurrentie van onder andere Huub Litjens uit het Limburgse Panningen met zijn snelle Audi TT. Maar ook de Ter Apelers zullen hun mannetje staan, Harm Veenstra jnr., Johan Sanders, Mark Teuben, Erik Emming en Harm Veenstra snr. zullen alles in het werk stellen om de ‘cup met de grote oren’ in Ter Apel te houden. Gevaarlijke outsiders voor de titel zijn Lennard Schepers uit Hoogeveen, Richard Zwiep uit Wezuperbrug, Benne Veldman uit Surhuisterveen, Patrick Caspers uit Kampen en Jan Kuper jr. uit het Duitse Rutenbrock.

Een voorspelling valt dan ook niet te maken, één ding staat echter vast, voor de echte autosportfans is dit één van de hoogtepunten van het ovalracing seizoen 2012.

De tweede serie wedstrijden van het Int. Nederlandskampioenschap Ovalracing zullen donderdag 17 mei (hemelvaartsdag) om 12:00 uur van start gaan in het autosportstadion “De Polderputten” in Ter Apel.

In: Nieuws @ 12:45 — Reacties uitgeschakeld voor Voorbeschouwing Ovalracing Ter Apel 17 mei 2012