26 augustus 2010

Voorbeschouwing 5e ronde Int. “AutoCircuit.nl” Nederlands- en NNO Clubkampioenschap Ovalracing

Ter Apel – Na de zomerstop is het zondag 29 augustus eindelijk weer tijd om punten te vergaren voor het Int. “AutoCircuit.nl” Nederlands- en NNO clubkampioenschap ovalracing. Race vijf van het seizoen is altijd een zeer belangrijke in de reeks. Want verkleint men deze dag de eventueel opgelopen achterstand en maak men tijdens de laatste dag nog kans op een ereplaats op het podium of zijn de kansen verkeken en is de laatste racedag puur voor de fun. In vele klasses zijn de verschillen zo klein dat er flink gestreden zal worden om de punten om de minimale achterstanden te kunnen dichten.

“Verkeersschool Succes” Juniorenklasse
Al vier keer op rij wist Beau van der Velde 41 punten te scoren voor het kampioenschap. Zo gaat de Limburgse het hele seizoen al aan de leiding in de juniorenklasse. Toch wisten Toine Koops en Thijs Douma de laatste twee dagoverwinningen binnen te slepen en ligt de concurrentie dus wel degelijk op de loer om te voorkomen dat de titel mee gaat naar het Limburgse Weert.

Maarten de Boer wist zijn sterke optreden van 6 juni tijdens de races op 11 juli te herhalen in de standaard 1400 klasse. Harm Veenstra is nog altijd leider in het kampioenschap en heeft twintig punten voorsprong op de uit Assendelft afkomstige de Boer. Met nog twee wedstrijden te gaan is er dus nog van alles mogelijk in de standaard 1400 klasse.

Rene Hooijer was tijdens de races van 11 juli de grote verliezer. Het ging hem het hele seizoen voor de wind en hij stond lange tijd boven aan de strijd om het kampioenschap van Nederland in de Standaard 2000 8V. De pechduivel sloeg echter toe bij Hooijer en zorgde ervoor dat regerend kampioen Tale Ottens de koppositie kon overnemen. Met tien punten achterstand zal Hooijer volop in de aanval gaan om zijn eerste Nederlandse titel alsnog binnen te gaan halen.

IJzersterk was het optreden van Arvid Hekman tijdens de races van 11 juli, als hij deze lijn kan doortrekken wordt het heel moeilijk voor de concurrentie om hem van zijn eerste titel in de Standaard 2000 16 V klasse af te houden. De ervaren Helmut Sonnenberg staat echter slechts op vier punten van Hekman en zal dan ook proberen Hekman onderdruk te zetten, dit is ongetwijfeld een garantie voor mooi gevechten op de baan. Ook Klaas de Boer keert na een wedstrijd afwezigheid terug in de Standaard 2000 16V. Hij reed eerder dit seizoen al in de Clio van Derk Jan Veldman. Nu is de Clio eigendom van De Boer en zal hij het seizoen afmaken in de standaard 2000 16V.

Spanning te snijden in Stockcar Formule 2 klasse
Tijdens de afgelopen wedstrijd heeft Toon Schut in de Stockcar F2 klasse een gat weten te slaan naar naaste concurrent Piet Huussen. Het verschil liep op tot dertien punten zodat Schut nu stevig aan de leiding staat. Het zal moeilijk worden Schut te stoppen, want niet alleen op Ter Apel heeft hij zijn goede vorm te pakken. Ook tijdens het raceweekend in Posterholt was hij niet te stoppen, daar werd de Gouden Helm gewonnen. Om vervolgens in Venray een week later de World Cup op zijn naam te schrijven. Achter beide kemphanen zijn de verschillen ook minimaal in het gevecht om de derde podiumplaats, daarin heeft Helmut Laumen de beste papieren maar de concurrentie is groot. Alles is nog mogelijk in het eerste jaar van de Stockcar F2 klasse!

Sportklasse is erg spectaculair
In de Sportklasse ligt het niveau hoog. Met vele snelle mannen wordt er om elke meter gestreden wat wel eens verkeerd afloopt. Zo had Jan Luth wederom pech en werd hij na een race incident de rest van de dag uitgeschakeld. De regerend kampioen speelt dan ook geen rol meer in de race om het kampioenschap. Boelo Poppema daarentegen maakte een sterke indruk en behaalde de dagzege. Rob Fischer is tot nu toe de meest constante coureur en voert het klassement aan. Met een voorsprong van dertig punten maakt de uit Ter Apel afkomstige Fischer een goede kans op de titel. Maar met Poppema, Zwiep, Schroten en Turktas op de loer is het belangrijk te blijven presteren.

Na de crash van Henk Kuper in de Superklasse tijdens de races op 11 juli werd besloten om niet meer verder te rijden met slechts vier deelnemers. Na een vergadering met de coureurs ziet de toekomst van de Superklasse er toch positief uit. De racefans zullen het dit seizoen helaas moeten doen met een mager deelnemersveld maar volgend jaar groeit de klasse weer en zal het ongetwijfeld weer één van de grote smaakmakers zijn op de Polderputten. Maar ondanks dat er weinig deelnemers zijn zal er zich toch een zinderende strijd om de titel ontwikkelen. Het verschil tussen Johan Sanders en Mark Teuben is namelijk slechts één punt. Daarnaast zal Harm Veenstra waarschijnlijk zijn debuut gaan maken. Tijdens het vorige raceweekend werden er op de zaterdagtraining nog wat problemen ontdekt waardoor niet gestart werd op de zondag. Maar de Hotrod Peugeot 206 is zeker een aanwinst voor de Superklasse.

National Hotrods strijden om EuroMaster titel
De National Hotrods doen voor de tweede maal dit jaar het circuit in Ter Apel aan. In twee zinderende plaatsingsmanches zullen zij punten gaan vergaren voor de startopstelling van de EuroMaster finale. De winnaar van deze derde heat van de dag mag zich een jaar lang EuroMaster of National Hotrods noemen. Daarnaast zal de grote wisselbeker, aangeboden door Emming Motorentechniek een jaar in het bezit zijn van de winnaar. De vierde heat van de dag zal in het teken staan van de revanche-race. Daarnaast kunnen de mannen punten verdienen voor het overkoepelende NHRRG kampioenschap. Regerend kampioen Laurens v.d. Velde zal er ongetwijfeld alles aan doen om zijn titel te verdedigen. De concurrentie zal dit echter niet zonder slag of stoot laten gebeuren en hun huid dan ook duur verkopen.

Kortom er ligt een prachtige autosportmiddag in het verschiet tijdens de vijfde ronde van het Internationale “AutoCircuit.nl” Nederlands- en NNO Clubkampioenschap Ovalracing op zondag 29 augustus in het Autosportstadion “De Polderputten” in Ter Apel. De races beginnen om 12:00 uur.

terapel29aug

In: Nieuws @ 08:00 — Reacties uitgeschakeld voor Voorbeschouwing 5e ronde Int. “AutoCircuit.nl” Nederlands- en NNO Clubkampioenschap Ovalracing