Oval Racing Museum

Wie?
Hallo racefans, welkom op de pagina van het Oval Racing Museum! Ik zal mij aan jullie voorstellen. Ik ben Patrick Huisman, woonachtig is het mooie Oost-Groningen. Sinds 1999 bezoek ik de ovalracing op circuit ‘De Polderputten’ in Ter Apel en autospeedway op circuit ‘De Kuip’ in Blijham. Later zijn daar Lelystad, Venray en vele autocrosswedstrijden in Noord Nederland bij gekomen. Naast het promoten van de autospeedway, ovalracing, autocross en stockcarracing van het heden houd ik mij al lange tijd bezig met het verleden. Omdat ik de vroegere jaren niet heb meegemaakt, probeer ik er zo veel mogelijk over te weten te komen en verzamel ik er alles van. Denk aan foto’s, posters, stickers, vaantjes/aandenkens, opnaaibadges, programmaboekjes, collectors items en andere memorabilia. Maar ook complete auto’s!

Wat?
De verzameling is inmiddels dermate groot, dat ik al een aantal jaren het idee heb om een museum te beginnen. Halverwege 2018 ben ik in een bedrijfsloods in Oude Pekela de verzameling aan het uitstallen. De ruime collectie staat tentoongesteld in een ruimte van zo’n 150 vierkante meter.

Er wordt aandacht besteed aan de ovalracing, wat onder andere verreden werd op circuit De Polderputten in Ter Apel (NNO Ter Apel), Midland Circuit Lelystad (NOV Lelystad), Vaartcircuit Dongen (DAV Dongen & ACB Brabant) en op het Mandes Circuit in het Belgische Ingelmunster.

Ook wordt ruim aandacht besteed aan de autospeedway. Eén van de bekendste organisaties is de NACO. Zij organiseerden wedstrijden in onder andere Baarlo (circuit De Berckt), Gendt, stadion De Vliert in Den Bosch, Goffert stadion Nijmegen, Stadion Veldwijk Hengelo en het Belgische Gruitrode en Opgrimbie. Andere Nederlandse circuits waar autospeedway werd (en wordt) verreden zijn het Midland Circuit in Lelystad, Raceway Venray en op het JaBa Circuit in Posterholt.

Ook besteden we aandacht aan autospeedway op de Duitse circuits als Gelsenkirchen, Kaldenkirchen, Honsdorf en Recklinghausen.

Op het gebied van autocross heeft Nederland een rijke historie. Door de jaren heen zijn veel clubs gekomen en gegaan. Het is daarom onmogelijk om ze allemaal te benoemen, maar waar wij materialen van binnenkrijgen, zullen wij aandacht aan besteden en zal een plekje krijgen in het museum.

Waar?
Het Oval Racing Museum is gevestigd in Oude Pekela, op een half uur afstand van het circuit in Ter Apel en Emmen. Ideaal om een bezoek te combineren met een racedag/-weekend, of tijdens een vakantie in het mooie Noordoost-Nederland. Heeft u een camper of caravan? Op nog een kilometer afstand van het museum is een camperplaats gevestigd.

Waarom?
Het museum is opgericht om de historie van de autospeedway, ovalracing, autocross en stockcarracing bewaard te houden. In mijn zoektocht naar materialen van de vroegere jaren heb ik vaak te horen gekregen dat het in de loop van de jaren is weggegooid. Dat is natuurlijk zonde. Door het te bewaren kan de nieuwe generatie een indruk krijgen van hoe hun mooie hobby ooit begonnen is.

Omdat deze takken van autosport nauw met elkaar verbonden zijn, besteden we aandacht aan zo veel mogelijk onderwerpen. Zo zijn er coureurs die zowel op verharde als onverharde circuits actief zijn. Ook stappen velen over van de autocross naar de autospeedway of ovalracing, of andersom.

Zelf iets bijdragen?
Zelf kunt u ook iets bijdragen aan het museum. Heeft u nog memorabilia, beeldmateriaal, documentatie, een oude raceauto of andere oude materialen en doet u er niets meer mee? Laat het ons a.u.b. weten en neem contact met ons op via het contactformulier. Ook is een financiële bijdrage mogelijk. Dit zal volledig in het museum worden gestoken om de kosten als gas en stroom te dekken, of wordt gebruikt om nieuwe museumstukken aan te schaffen.

Entree?
Een bezoek brengen aan het museum kost u geen entree, maar een bijdrage in de vorm van spullen of financieel wordt gewaardeerd. Op deze manier kunnen we samen genieten van de geschiedenis van deze mooie takken van autosport.

Langskomen?*
Het museum is te bezoeken op afspraak. Vul hiervoor het contactformulier in. Er zal vervolgens contact met u worden opgenomen om een moment af te spreken.

* Door de huidige coronamaatregelen en hoge aantal besmettingen is het museum momenteel tot nader bericht gesloten. Zodra bezoek weer mogelijk is, zal dit op deze pagina en op onze Facebookpagina worden gecommuniceerd.

Inbreng van spullen is wel mogelijk. Dit zal dan de komende periode een plek krijgen, zodat het museum helemaal up-to-date is als hij weer open mag. Heeft u spullen die u aan het museum wilt aanbieden, laat dit dan weten via het contactformulier.