16 augustus 2010

Zaterdag 21 augustus stockcarraces in Emmen

Vakantiestop voorbij: F1 & F2 stockcars en Bangers in actie in de Speedway-arena.

Zaterdag 21 augustus om 14:00 uur barst het stockcar-geweld weer los in de speedwayarena in Emmer-Compascuum. Coureurs uit alle windstreken van Nederland maken hun opwachting om er met de beker vandoor te gaan.

Stockcarracing is voor een leek een vrij onbekende sport, maar waarbij een crash in de formule 1 racerij menig fan warm van loopt blijft een stockcarsupporter er koud bij. Crashes zijn aan de orde van de dag in deze spectaculaire vorm van autosport.

Hierbij starten de snelste mannen achteraan en de langzamere rijders vooraan. De kunst is dan om met inhaalmanoeuvres en het gebruiken van de bumper als eerste te eindigen op een shale-oval van 350 meter. Hoge snelheden, goed bumperwerk en crashes behoren tot de standaard begrippen in de stockcarracerij.

Formule 1 stockcars zijn zelf gebouwde 1-zits auto’s met zware V8-motoren. Het chassis is geheel van staal en er zit geen kreukelzone in. Voor en achter zijn dikke bumpers gelast zodat je je voorligger een duw kunt geven om plaats te maken.

De venijnige Formule 2 stockcars zijn het kleinere broertje van de hierboven beschreven koningsklasse van het stockcar racen. De wagens wegen zo´n 650 kg en bezitten snelle Ford 2-liter motoren. Ook deze wagens hebben bumpers.

Beide klasses rijden diverse heats van 16 ronden en een finale van 20 ronden.

En dan zijn er nog Bangers, standaard auto’s waarbij volledig contact is toegestaan. En volledig betekent hier letterlijk volledig! Bumpers zijn niet aanwezig, kreukelzone volstaat.
Alles mag, behalve tegen de zijde aanrijden waar de coureur zit. Deze klasse is DE ultieme contactautosport die er bestaat.

In de Formule 1 stockcarklasse zijn het dit jaar hoofdzakelijk de Friese deelnemers die de winst voor zich opeisten. Echter de enkele mannen uit Noord-Holland en Drenthe doen er niet voor onder. De Drentenaren uit Roden van het Team Maris evenals Team Wekema uit Yde zullen er alles aan doen om overwinningen op te eisen.

Tevens zal Fred Hink (Heiloo), de kersverse open Nederlands kampioen, er alles aan doen eer aan zijn titel te geven. Op het moment van schrijven is de World Cup winnaar van de asfalt races op Venray nog niet bekend echter we hopen dat deze kampioen ook deze races op Emmen aanwezig zal zijn.

Tussen de mannen rijdt ook de enige vrouw Nathalie Wekema mee. En zij doet niet onder voor de heren die naar verwachting met zo’n 60 wagens aanwezig zullen zijn.

De formule 2 stockcars kennen telkens andere winnaars wat dus zeer goed is voor de competitie waarbij de strijd onderling dus sterk is. Telkens een verrassing wie er wint. Zo’n 40 coureurs strijden in deze venijnige bolides waarbij ook hier bumperwerk niet verafschuwt wordt.

Gronico Cup winnaar Toon Schut uit Dordrecht, die in Posterholt ook de Gouden Helm race won, zal ook aantreden.

De F2 stockcar junior klasse komt ook weer aan de start. In deze opstapklasse voor de jeugd van 12 tot 17 jaar kan de jeugd veel ervaring opdoen om daarna de overstap te doen naar het grote werk.

De Bangers zullen deze zaterdagmiddag weer aanvullen. Crashes die zijn weerga niet kennen en waarbij menig toeschouwer zijn of haar hart vasthoudt. De coureurs stappen meestal (buiten menig blauwe plek) ongeschonden uit hun tot wrak gehavende auto. Het aantal deelnemers in deze klasse loopt meestal naar de 80 dus garantie op spektakel verzekerd.

Dus zaterdag 21 augustus staat de race-arena op Veenakkers 35 in Emmer-Compascuum weer garant voor spanning, sensatie, snelheid en crashes. Een ideaal betaalbaar dagje voor het hele gezin. Voor slechts € 12,50 – voor volwassenen. Kinderen van 6 tot 12 jaar betalen € 2,– en de kleintjes tot 6 jaar kunnen gratis naar binnen.
De aanvangstijd is 14:00 uur.

Voor meer informatie kunt U terecht op de website van ASE: www.speedwayemmen.nl waar alle informatie op staat voor de komende races.

See you in Emmen
ASE

In: Nieuws @ 12:30 — Reacties uitgeschakeld voor Zaterdag 21 augustus stockcarraces in Emmen