11 oktober 2010

Nieuwsbrief 11 ASE 2010

Fred Hink niet te stuiten in de Speedway Arena. Oud-stockcarrijders genieten in Veteranenrace.

Afgelopen zaterdag heeft Fred Hink uit Heiloo weer laten zien dat hij de snelste man was tijdens de F1 stockcarraces in de Speedway Arena in Emmer-Compascuum. Het grote aantal toegestroomde publiek heeft genoten van deze racedag waarbij ook oud-F1 stockcarrijders konden laten zien of ze het al niet verleerd hadden.
De oudgedienden waren met 22 rijders aanwezig. Na een voorstellingsronde kreeg iedereen een aandenken en werd er een groepsfoto gemaakt waarna de coureurs plaats namen in hun beschikbaar gestelde bolide. Het was voor sommigen weer even wennen (er waren rijders bij die al 25 jaar niet meer gereden hadden. De heat werd gewonnen door de 62-jarige Chris Hof uit Joure met op een 2e plek John van ’t Veer (Assendelft) terwijl de Fries Otto Groenhof de derde plek voor zich opeiste.
De finale onder kunstlicht was prachtige en spectaculaire wedstrijd. Arjan Slooff uit Zwijndrecht won deze met Corny de Bruin op een 2e plek. Zwaagwesteinder Joop van der Werff eiste de 3e plaats op.
Deze veteranenrace is voor herhaling vatbaar en volgend seizoen zullen we wederom oud-rijders in actie zien.

De F1 stockcar klasse was ingedeeld in 6 heats waarbij iedere coureur 3 keer moest rijden. Evert van den Berg uit Nieuwerkerk aan de IJssel won heat 1 voor de Gouden Helm winnaar Fred Hink uit Heiloo. De tweede heat werd op naam gesteld van de Fries Jelle Hiemstra (Idsegahuizum) die bijna 3 seconden voorsprong had op Ron Verkerk uit Oudewater.
De jonge Jessy de Bruijn uit Dordrecht stelde heat 3 veilig net voor de uit Tzum afkomstige Durk Greidanus. Wierd Gietema uit IJst werd 3e.
Nadat vader John van ’t Veer tweede werd in de heat voor de veteranen pakt zijn zoon de overwinning in de vierde heat in de koningsklasse en Jelle Hiemstra een keurige 2e plaats neerzette.
Jan Roelof Wijbenga uit Kloostertille pakte de 5e heat met Heiloonaar Bart Koopmans op de tweede plaats. Jessy de Bruin viel in de laatste ronde bij een crash uit anders was hij tweede geworden. Deze heat was finale waardig.
De laatste race voor de finale werd een overwinning voor Assendelftenaar Ron Kroonder net voor Jaap van der Velde uit Oosterend. De familie Wekema uit het Drentse Yde deed het ook goed. Dochter Nathalie werd derde en vader Ernst-Jan vierde.

In de finale stonden 33 wagens aan de start. Met de verlichtte baan in de duisternis lijkt het of de rijders nog sneller gaan. Bauke Visser had de eerste helft van de race de leiding echter een stuurfout bracht hem in de achterhoede. Fred Hink uit Heiloo had de race van achter uit goed opgebouwd en nam hierna de leiding over die hij niet meer afstond. Nathalie Wekema behaalde een verdienstelijke tweede plaats. En ook Durk Greidanus zat er weer bij. De man uit Tzum werd derde.

De venijnige F2 stockcarklasse kende 5 verschillende winnaars echter de familie Borst uit Uitgeest nam de bekers mee naar huis.
In de eerste heat kwamen de snelle mannen van het asfalt als eerste 2 over de streep. Willy Peeters (Nijmegen) en Toon Schut (Dordrecht) bleven de uit het Groningse Bedum afkomstige Frits van Dis voor.
Toon Schut pakte overigens de overwinning in heat 2 voor Ronald Claes (Winssen) en de jonge Danny van Wamelen (Pijnacker). De jonge rijder liet er geen gras over groeien en nam in de 3e race na 5 ronden de leiding en stond deze niet meer af. Midden-Limburger Jelle Kurstjens volgde op een tweede plek.
De vijfde heat werd in de laatste ronde beslist. Lange tijd lag Rene de Groot voorop maar kon de druk van Paul Knoops van ´t Jagt niet aan en werd een plek terug gezet. Sander Borst zag zijn kans in de laatste ronde en greep deze succesvol en kon een ereronde maken op de pace-car.
De finale was zoals gezegd een familie aangelegenheid. Vanaf ronde vier was het Patrick en Sander Borst die de groep aanvoerden en deze 2 plaatsen niet meer afstonden. Toon Schut was op jacht naar deze twee maar kon ze niet meer achterhalen.

De tieners in de junior klasse van de Formule 2 stockcars reden ook deze dag weer om wie de snelste rondetijd neerzette. Deze tijden werden in de finale echt op scherp gezet. Nadat Cor Ron van Wamelen (Pijnacker) een 16,03 neerzette was het Cor Meijer uit St. Jacobiparochie die eronder door echter Sjengie Smidt uit Nijmegen zag zijn kans en dook daar weer onder met een 15,74 Toch was het Cor Meijer die er nog zeven honderdste van een seconde in ronde 12 er vanaf snoepte waardoor hij dus de snelste was.

De standaard 1600 van de organisatie FAC was vandaag te gast. Met een kleine 30 auto´s streden zij drie keer deze zaterdag. Winnaar in de eerste race was Daniel Wissman die een ruime voorsprong had op de op de tweede plaats eindigende Harm-Jan Cuperus. Marco Kramer nam in heat 2 al in de eerste ronde de leiding en stond deze niet meer af. Heat 1 winnaar Daniel Wissman kwam als 2e over de streep met bijna een halve ronde achterstand. Jan en Jeen Piersma pakten respectievelijk plaats 1 en 2 in de finale waarbij weer Wissman bij de eerste drie zat.

De Unlimited Bangers waren weer een klasse apart. Met een record aantal inschrijvingen was wederom spectaculair en geweldig wat deze mannen laten zien cq durven. Crashes die zijn weerga niet kenden. Jammer dat het maar even duurt maar petje af hoe deze rijders de in de race totaal afgeschreven wagens weer rijklaar krijgen.

De volgende en tevens laatste wedstrijd van dit seizoen zal plaatsvinden op maandag 27 december. De aanvang is dan 12 uur met als klassen de Bangerstox en de Unlimited Bangers.

Voor meer informatie kunt U terecht op de website van ASE: http://www.speedwayemmen.nl/ waar alle informatie op staat voor de komende races.