27 december 2011

30 december seizoenafsluiter op Speedway Emmen + foto’s

Vrijdag 30 December is het dan zover : De laatste wedstrijden van dit seizoen van de Bangers en Bangerstox in de Speedway-Arena van Emmen. Nog voor dat het nieuwjaar knallend wordt ingeluid zal de organisatie ASE ook knallend voor de dag komen met races in deze contact-klasses.

Bangerraces zijn races met (oude) auto’s , waarbij de eerste coureur die over Start/ Finish komt de winnaar is, maar als uitzondering op de meeste Autocross/Speedway klassen is (bijna) alles toegestaan om de concurrentie uit te schakelen. Elkaar de muur indrukken op volle snelheid, op volle snelheid achterin in een stilstaande auto rijden zijn een paar van de voorbeelden van deze spectaculaire klasse, die je zelf met eigen ogen gezien moet hebben om het te kunnen geloven. De coureurs bij ASE Emmen zijn verplicht om met een achterwiel-aangedreven auto aan de start te komen, waarbij de minimale grootte van de auto de maten van een Volvo 240/ Ford Granada moet hebben, grote auto’s dus.

De Bangerstox-klasse is in zekere zin vergelijkbaar met de Bangers. Het grote verschil is dat het niet een “full-contact” klasse is, de tegenstander mag alleen rondgeduwd worden. De auto’s mogen tevens niet zwaarder zijn dan 1200 kg (max. Ford Sierra ) Tevens is de motorinhoud beperkt tot 2000 cc. In tegenstelling tot de Bangers is het bij Bangerstox wel toegestaan om met een voorwiel-aangedreven auto aan de start te verschijnen.

Bij de Bangers gaat de strijd om de titel tussen 2 personen. Lijstaanvoerder is #250 Gert Hoekman en op de 2e plaats staat #24 Mark de Laat. In theorie is er nog een kans dat Mark de titel kan pakken, maar dan zou Gert maximaal 8 punten mogen halen, (= gelijk aan een 4e plek in 1 heat) terwijl Mark dan elke heat en finale zou moeten winnen. In theorie dus mogelijk, in de praktijk waarschijnlijk niet haalbaar. De derde kandidaat voor de titel, #885 Morice Katier, moest helaas voortijdig in september dit raceseizoen beëindigen om gezondheidsredenen.
Op dit moment 52 coureurs ingeschreven, met nog een paar dagen te gaan tot de wedstrijd. De praktijk wijst uit dat er de laatste dagen nog verschillende coureurs zich op zullen geven.
Behalve de eerder genoemde Volvo’s en Ford’s staan er verschillende bijzondere voertuigen ingeschreven. Een paar voorbeelden waar u zich als publiek alvast op kunt verheugen:

3 William van Lent Cadillac Superior Limousine
187 Bart ‘Bartje’ van het Hof 1963 Ford Fairlane
297 Marten ‘Hek’ Hekman Lexus
#309 Hendrik Donga Jaguar XJ6
331 Eelke ‘White-Bean’ van der Zwaag Mercury Zephyr
351 Hessel ‘Krultsje’ Bierma Mercedes Benz W123 coupe
385 Erik ‘Drupje’ Weering Chevrolet Caprice
386 Bert ‘the Blizzard’ Venema 1951 Humber Hawk
517 Eeuwe ‘The Noes’ Heegstra 1967 Oldsmobile Vista Cruiser
697 Daniel ‘Pom’ de Hoop Daimler XJ81

Bij de Bangerstox staan er nu reeds meer dan 100 (!!) coureurs ingeschreven. Een geweldig aantal dat voor een geweldig spektakel zal gaan zorgen. Veel coureurs zullen de auto waar ze het hele seizoen mee hebben gereden niet sparen omdat ze van de winter toch weer een nieuwe gaan bouwen.
Puntenleider in het kampioenschap, #19 Mark Nieuwenhoven, kan de titel haast niet meer ontgaan. Hij loopt zoveel in punten voor op de coureur op de 2e plek #399 Hendrikus Alkema dat er een klein wonder zou moeten gebeuren als Hendrikus zijn tegenstander Mark nog zou inhalen in de puntenstand. Ook bij deze klasse zullen er een paar “bijzondere“ auto’s zijn. Er komt een coureur die het met een oude Trabant aandurft, ook nog enkele Ford Taunus modellen en een oude Opel Kadett C.

Zoals u ziet, met bijna 150 auto’s in de pits en op de baan, zal het een dag vol spektakel gaan worden en hopelijk een mooie afsluiting van wederom een zeer succesvol seizoen bij ASE Speedway Emmen.

Voor meer informatie kunt U terecht op de website van ASE: www.speedwayemmen.nl en www.asebangers.com waar alle informatie op staat voor de komende races.
U bent allen van harte welkom op Speedway Emmen op de 30 december voor een middag spanning en sensatie.
De races zullen aanvangen om 12:00u
Locatie: Veenakkers 35, 7881 XA Emmer Compascuum.
De entree per dag is slechts € 15,– voor volwassenen. Kinderen van 6 tot 12 jaar betalen € 2,– en de kleintjes tot 6 jaar kunnen gratis naar binnen.

See you in Emmen,
Bron: ASE

Hieronder een 3-tal foto’s van wagens die u op de baan kunt verwachten:


Bart van het Hof :: Ford Fairlane 1963


Daniel de Hoop :: Daimler XJ81


Hendrik Donga :: Jaguar XJ6

In: Nieuws @ 20:19 — Reacties uitgeschakeld voor 30 december seizoenafsluiter op Speedway Emmen + foto’s