23 juni 2011

Voorbeschouwing Ovalraces Ter Apel 26 juni

Ter Apel- De ovalraces van zondag 26 juni staan in het teken van de derde series ovalracing in het autosportstadion “de Polderputten” in Ter Apel. Na de eerste twee succesvolle wedstrijddagen zullen ook deze dag weer ruim honderd coureurs in de diverse klasses aan de start staan. De inzet is de strijdt om de punten voor het Internationaal Nederlandskampioenschap en NNO Clubkampioenschap Ovalracing van 2011. Daarnaast zal de Stockcar Formule 2 klasse strijden om de Lenssen Motorsport EuroMaster trofee en zijn de National Hotrods te gast om punten te behalen voor hun eigen NHRRG kampioenschap.

Junioren
In de juniorenklasse zijn de jonge coureurs hun eerste race ervaringen aan het opdoen. Na afloop van de Hemelvaartsdag races bleek tijdens de technische herkeuring bleek dat de meeste auto’s niet geheel aan de reglementen voldeden. Daardoor staat het klassement momenteel nogal op zijn kop. Stefan Kamies werd daardoor dagwinnaar en gaat nu aan de leiding in het Nederlandskampioenschap. Op slechts 1 punt achterstand volgt Johannes Bonnarens. Dat het weer spannend wordt bij deze race talentjes staat als een paal boven water, want de afgekeurde coureurs zullen alles op alles zetten om de hoor hun opgelopen achterstand weer in te gaan halen en laten zien dat zijn ook met een auto die conform het reglement is, kunnen zegevieren.

Sterk deelnemersveld in de Standaardklasse 1400
Het deelnemersveld in de Standaardklasse 1400 blijft zich positief door ontwikkelen. Zo stonden de voorgaande wedstrijddag maar liefst dertien deelnemers aan de start. Uit dit grote startveld zult u vooral Martin Haaijer, Thijs Douma en Stephan van de Fels in de gaten moeten gaan houden. De onderlinge verschillen tussen deze mannen is minimaal. Daarachter is het eveneens heel  erg close racen en zit er tussen de nummer vier en acht van de tussenstand in het Nederlandskampioenschap slechts zes punten verschil. Dus vele kanshebbers voor een podiumplaats in de drukst bezette klasse onder de standaardklassen!!

Grote voorsprong voor Rene Hooyer
Ondanks dat de Standaardklasse 2000 8V niet het grootste deelnemersveld kent, maken de coureurs er in deze klasse een spannende strijd van. De coureurs uit deze klasse wisten tijdens de Hemelvaartsdag races echter niet te voorkomen dat Rene Hooyer voor de tweede keer dit seizoen zijn dagoverwinning wist binnen te slepen. Dankzij zijn twee dagzeges heeft de uit Hoogeveen afkomstige Hooyer een voorsprong van zestien punten weten op te bouwen. Er is dus werk aan de winkel voor de concurrentie om Rene Hooyer van zijn eerste Nederlandse titel ovalracing af te houden!!

Veel strijd in de BMW Cup
In de BMW Cup gaat regerend kampioen Freddie Suelmann ook dit jaar weer aan de leiding in de tussenstand van het Nederlandskampioenschap. Echter is de concurrentie dit seizoen wel erg sterk toegenomen. Zo weten Tim Veldhuis en Theo v.d. Molen erg sterk te presteren en zullen zij er alles aan gaan doen om te voorkomen dat Suelmann dit seizoen zijn titel eenvoudig kan prolongeren.

Superklasse staat weer op de kaart
Na het record aantal deelnemers en de spannende gevechten tijdens de Hemelvaartsdag races heeft de Superklasse zich weer gemanifesteerd als “koningsklasse” binnen het ovalracen. Met naast de Ter Apeler favorieten in deze klasse als Mark Teuben, Johan Sanders en Harm Veenstra zullen ook John van den Bosch uit Rosmalen en Thorsten Klaka uit Gelsenkirchen weer aan de start verschijnen. Van de Bosch heeft inmiddels een respectabele voorsprong van 21 punten opgebouwd. Maar tijdens de laatste races hebben we ook kunnen zien dat de concurrentie groot is. Vooral Thorsten Klaka, Mark Teuben, Harm Veenstra, Ralf Verberkt en Johan Sanders zijn allemaal in staat om een podiumplaats te gaan behalen. Hiermee beloven de races in deze klasse wederom een zinderende strijd te worden.  Een mix van voor- en achterwiel aangedreven racebolides maakt deze klasse des te interessanter.

Close racing in Standaard 2000 16V
De coureurs uit de Standaardklasse 2000 16V zijn de ware smaakmakers binnen het ovalracen. Met deurkruk aan deurkruk gevechten, ronden lang naast elkaar, en manche overwinningen die pas op de finishlijn beslist worden is het voor de autosportfans absoluut genieten geblazen. Aan de wedstrijdleiding is de lastige taak weggelegd om de coureurs te laten strijden volgens de regels. Tijdens de laatste wedstrijddag werden er door de minimale verschillen en het fanatisme van de coureurs nogal wat onnodige schade gereden, iets wat niet van toepassing hoort te zijn in deze vorm van non-contact autosport. De coureurs zijn dan ook gewaarschuwd voor vandaag. Na de dagzege van Klaas de Boer won Helmut Sonnenberg de tweede serie races van het seizoen. Hij voert het klassement aan, al zit de concurrentie op zijn hielen.

Concurrentie neemt toe in Sportklasse
Hij “kwam, zag en overwon”, “oppermachtig” en “met twee vingers in de neus”  waren superlatieven die voor het optreden van Kevin Zwiep tijdens de Paasraces in Ter Apel werden gebruikt. Hij wist weliswaar dit huzarenstukje ook tijdens de races van Hemelvaartsdag races nog eens te bereiken, erg eenvoudig ging dat dit keer echter niet. Met routinier Klaus Putzlocher en aanstormend talent Beau van der Velde aan het front is de concurrentie namelijk behoorlijk toegenomen en zal het voor Zwiep hard werken worden om zijn koppositie in de Sportklasse te kunnen handhaven, met steeds fraaiere bolides  en een groeiende top, ontwikkeld ook de Sporklasse zich meer en meer tot een echte smaakmaker.

Lenssen Motorsport EuroMaster of Brisca F2
Voor de Stockcar F2 klasse die op de short-oval hun races verrijden, staat er de komende wedstrijd een belangrijke titel op het spel. Er zal door meer dan twintig coureurs gestreden worden om de “Lenssen Motorsport EuroMaster of BriSCA F2” titel . Deze klasse waarbij contact tussen de auto’s is toegestaan zal gevuld zijn met coureurs vanuit heel Nederland, Duitsland, België en zelfs vanuit het Verenigd Koninkrijk maken een aantal coureurs de overtocht naar Ter Apel. Dat geeft nogmaals het belang aan van deze prestigieuze titel. De titel zal worden vergeven door twee manches te racen waarin punten gescoord zullen worden voor de startopstelling van de derde manche. In die race zal de EuroMaster titel 2011 vergeven worden. Het belooft een absoluut hoogtepunt van dit raceseizoen te worden. In de vierde heat van de dag zal dan de zogenaamde revanche-race plaats vinden. Naast regerend Nederlandskampioen en EuroMaster winnaar Toon Schut zijn ook Piet Huussen en Peter Baer favorieten voor de titel. Zij rijden het hele seizoen al sterk op de “short-track”  in Ter Apel.

NHRRG Cup inzet bij National Hotrods
Daarnaast zijn de National Hotrods toegevoegd aan het al zo volle autosportprogramma. Zij zullen dit jaar tweemaal het circuit in Ter Apel aan doen om punten te verzamelen voor hun NHRRG Cup (National Hotrod rijders gemeenschap). Enkele regionale coureurs uit de Superklasse zullen eveneens in deze klasse deelnemen. Na de races, eerder dit jaar, in het Limburgse Posterholt en Venray staan ze nu in Ter Apel aan de start. Tijdens de eerste rondes van het kampioenschap in Venray en Posterholt wisten veel verschillende coureurs een manche te winnen. Ook hebben John van den Bosch en Laurens van der Velde al menig gevecht uitgevochten en is Patric van Eck na een slechte seizoensopening weer helemaal terug. Na veel motorische problemen zal hij voor een overtuigend resultaat in Ter Apel willen gaan.  Daarnaast maken een aantal coureurs die dit seizoen al flink wat meters hebben gemaakt in de Superklasse, deel uit van het deelnemers veld bij de Hotrods. Nu is de vraag of zij deze opgedane ervaringen kunnen omzetten in een klinkend resultaat.

Al met al is het overvolle autosportprogramma voor vandaag wederom veelbelovend. De races starten dan ook extra vroeg, om 11:30 uur in het autosportstadion “De Polderputten” in Ter Apel. Na de races van vandaag kan de tussenbalans opgemaakt worden. We zitten dan precies op de helft van het seizoen.

Bron: NNO Ter Apel

In: Nieuws @ 18:48 — Reacties uitgeschakeld voor Voorbeschouwing Ovalraces Ter Apel 26 juni